Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenskí hasiči sa vrátili z najdlhšej zahraničnej pomoci. V Česku pomáhali 18 dní
Zdielať na

Slovenskí hasiči sa vrátili z najdlhšej zahraničnej pomoci. V Česku pomáhali 18 dní

BRATISLAVA / Najväčší požiar za posledných 30 rokov v národnom parku České Švajčiarsko sa po 20 dňovom boji hasičov podarilo uhasiť. V sobotu, 13.augusta, sa slovenskí hasiči vrátili z Česka, kde spoločne s Leteckým útvarom Ministerstva vnútra pomáhali s hasením od 26. júla.

Bol to najväčší požiar v dejinách Českej republiky. Zasiahol lesy na ploche viac ako tisíc hektárov. 6-tisíc hasičov zasahovalo 20 dní. Pomáhali im aj desiatky slovenských príslušníkov s dvoma vrtuľníkmi, ktorí sa v sobotu, 13.augusta, vrátili domov.

Pri likvidácii požiaru sa vystriedalo 35 príslušníkov HaZZ

Spolu s nimi zasahovalo 25 členov posádok vrtuľníkov z ministerstva vnútra a obrany. "Bola to obrovská katastrofa, bolo zasiahnuté veľké územie okolo 3 600 hektárov," hovorí hasič Richard Ban. Vrtuľník letky ministerstva vnútra zhodil na miestach požiaru viac ako dva a pol milióna litrov vody. "Nalietali sme tam 83 letových hodín na požiarovisku, podhodili sme cez 850 bambi vakov," priblížil Juraj Maršala, vedúci oddelenia letovej prevádzky. 

Počas nasadenia vykonali hasiči aj náročný výsadok z vrtuľníka v nedostupnom teréne. "Najťažšie bolo zlanenie, z 30-metrovej výšky z vrtuľníka a nie je to jednoduché," povedal hasič Lukáš Belica. Aktuálne je požiar v Českom Švajčiarsku zlikvidovaný a celé územie zásahu odovzdané národnému parku. "Je to doteraz najdlhšie nasadenie našich hasičov v zahraničí. Vrátili sa so cťou a prácu, ktorú tam robili, robili veľmi dobre a veľmi profesionálne," dodal Pavol Mikulášek, prezident HaZZ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy