Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Materské škôlky majú opäť problém s kapacitami: Rodičia často musia platiť súkromné zariadenia
Zdielať na

Materské škôlky majú opäť problém s kapacitami: Rodičia často musia platiť súkromné zariadenia

BRATISLAVA / Mnohí rodičia troj a štvorročných detí sa cítia byť diskriminovaní, keďže dostať svoje deti do obecnej materskej školy prakticky nemajú šancu. Deti v tomto veku sú posledné v poradí a tak rodičia, ak chcú pracovať, musia ich umiestniť do súkromnej škôlky, ktorá si pýta poplatok, ktorý zhltne takmer celý príjem jedného z rodičov. Ak jeden z nich zostane doma s deťmi, strácajú rodičovský príspevok alebo príspevok na starostlivosť, čiže okolo 400 eur.

Pani Vargová je mladá mamička, ktorá by rada umiestnila svoje v jasliach, alebo v materskej škole. Zistila však, že šance sú takmer nulové. "Ja mám dve deti ešte, ešte nie sú škôlkopovinné, ale... tu neprijímajú vôbec trojročné deti. Prijímajú 5-ročné deti, to sa naplnila kapacita na polovicu a potom dopĺňali 4-ročné a ani tie sa všetky nedostali," uviedla Vargová. 

Prednosť majú staršie deti 

Prednosť pri prijímaní majú podľa usmernenia ministerstva školstva deti škôlkopovinné, teda 5-ročné, a to aj deti z inej obce. "Riaditeľ materskej školy má zároveň všeobecnú povinnosť prednostne prijať aj ďalšie deti, pre ktoré bude predprimárne vzdelávanie povinné, ktorých zákonný zástupca si vybral inú, ako spádovú materskú školu," uviedlo ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu. 

Až potom prichádzajú na rad mladšie deti, ak nejaké miesta zostanú voľné. Pokiaľ vám dieťa nezoberie tunajšia materská škola, zostáva vám už len možnosť súkromnej materskej školy, ale tá je príliš drahá. "Najlacnejšia stojí kolo 400 eur bez stravy," povedala Vargová. Pri priemernom plate to, čo dostane v čistom, takmer celé minie na škôlku. Obecná škôlka je výrazne lacnejšia. "Tá stojí okolo 50 eur mesačne," povedala. 

Obce sa snažia zvyšovať kapacity

Obec Hviezdoslavov rýchlo rastie, sťahuje sa sem veľa mladých rodín, a tak kapacity škôlky nestíhajú. "Späťnásobili sa od roku 2018, 37 detí a teraz máme vyše 150," uviedol starosta Hviezdoslavova Marek Lackovič. Obec má v pláne postaviť novú základnú školu spojenú s materskou. Potrvá nejaké roky, dovtedy si rodičia budú musieť nejako poradiť sami. Jeden z rodičov trojročných a časti štvorročných detí bude musieť buď zostať doma, alebo dať deti do súkromnej materskej školy. "Budem musieť ich dať do súkromnej," povedala Vargová. 

Zatiaľ má aj možnosť požiadať o príspevok na starostlivosť o dieťa, zostať doma, alebo ísť pracovať a deti dať do súkromných jaslí. "Príspevok je na dieťa, tzn. 2x 280, to je už viac ako rodičovský príspevok," uviedla riaditeľka odboru Štátnej podpory rodiny MPvSR Martina Kováčiková. Má to však háčik. "Po tom, ako má dieťa 3 roky veku, rodičom končí nárok aj na rodičovský príspevok, aj na príspevok na starostlivosť o dieťa," povedala autorka projektu "Právne pre rodiča" Mária Dvončová. Rodič takýchto detí nemá nárok na prijatie detí do obecnej škôlky a ani nárok na nejaký príspevok, ktorý by výraznejšie pokryl sumu poplatku za súkromnú materskú škôlku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy