Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pšenica na svetových trhoch zlacnela, no ceny chleba, pečiva či pekárenských výrobkov lacnejšie nebudú
Zdielať na

Pšenica na svetových trhoch zlacnela, no ceny chleba, pečiva či pekárenských výrobkov lacnejšie nebudú

BRATISLAVA/KOMÁRNO / Pšenica, ryža, olej a ďalšie podobné komodity výrazne zlacneli. Chlieb či pečivo ale v obchode za lepšiu cenu nekúpite. Pekári naopak očakávajú, že ceny budú ešte rásť. V prepočte na platy vraj budú najvyššie za dvadsať rokov.

"Celý agregátny index poľnohospodárskych komodít klesol o vyše 20 % z májových historických maxím," vyjadril sa Stanislav Pánis, ekonóm J&T Banky. Platí to aj v prípade pšenice, ktorá na cene stratila zhruba 25 %. "Na úrovni povedzme 440 eur za tonu, na parížskej burze aktuálne je to okolo 320 až 330 eur za tonu," dodal Pánis. Za nižšou cenou pšenice aj ďalších podobných potravinárskych komodít stojí podľa ekonomického analytika oveľa lepšia úroda ako vlani, ale aj uvoľnenie blokády ukrajinských čiernomorských prístavov, čo umožnilo vývoz miliónov ton obilia. "Cena pšenice sa pohybuje na predinvazívnych úrovniach," skonštatoval Pánis.

Pestovatelia pšenice na južnom Slovensku to vidia inak

Cena pšenice rapídne klesá, otázne je, či ide o prirodzený vývoj, alebo obchodné špekulácie. "Úrody možno trošku nižšie, človek očakával, že cena bude lepšia. Aj my si teda kladieme otázku, či sa trh sa vyvíja podľa toho, aké sú tam skutočné parametre," vyjadril sa Alexander Pastorek, predseda a riaditeľ AGROCOOP Imeľ. Navyše v tomto roku už poľnohospodári zakladajú budúcu úrodu pšenice, so značne vyššími nákladmi ako doposiaľ. "Trošku je to také populistické, že okamžite sa na to bude reagovať cenami výrobkov, treba vidieť aj ďalšie vplyvy," skonštatoval Peter Lelkes, predseda predstavenstva PD Sokolce. Nákladovým činiteľom je nielen cena pšenice, ale aj výroba múky či pečiva, aj to je potrebné zapracovať do kalkulácie. "Pod tie ceny sa to nedá predávať, lebo by sme potom robili so stratou, dlhodobo sa to nedá," vysvetlil Lelkes.

Čaká sa na ukončenie žatvy v celoeurópskom priestore

"Potom sa tie ceny budú generovať tak, ako vlani, že vyleteli aj o niekoľko desiatok percent hore," dodal Pastorek. Priaznivejšie ceny za pšenicu sa ale nijako neodrazia na cenách pekárenských výrobkov. Podľa predsedu Zväzu pekárov to bude presne naopak. Očakávajú totiž ďalšie zdražovanie a chlieb aj rožky si kúpime oveľa drahšie. "Žiaľ, nemám dobré správy pre spotrebiteľov. Všetky ďalšie vstupy rapídne rastú a v štvrtom kvartály, teda v úvode budúceho roka, čakáme enormné zdraženie cien všetkých energií o 100 až 140 %. To zásadným spôsobom ovplyvní naše kalkulácie," vysvetlil predseda Zväzu cestovinárov a pekárov Milan Lapšanský. Šéf Zväzu pekárov tvrdí, že pôjde o veľmi citeľné zdražovanie pečiva. "Myslím si, že za posledných 20 rokov to bude najdrahší chlieb aj rožky," vyjadril sa Lapšanský.

Pekári tvrdia, že sa otriasajú v základoch

A hlavným dôvodom sú drahé energie. "Za plyn ste platili 18 eur, teraz 100 až 200 eur, tak to je strašný nárast a za elektrinu detto. Buď porušiť výrobu, alebo zdražieť. Jediná cesta je zdraženie," vyjadril sa majiteľ pekárne v Skalici René Dendys. Aj on aktuálne rieši dilemu, či okrem zdražovania bude musieť aj prepúšťať. Jeho priestory na výrobu navštívil štáb TV JOJ. Ľudia tam pracovali ako včely. "Teraz to aktuálne riešime, neviem vám povedať," dodal. "Bohužiaľ, zo strany vlády neprichádzajú žiadne opatrenia, ktoré by mohli tento stav zvrátiť. My sa obávame o to, že niektoré, predovšetkým vidiecke oblasti, zostanú bez pekární," vyjadril sa na záver Milan Lapšanský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy