Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Bratislave hrozí kolaps zdravotníctva. Výpovede údajne avizuje až polovica lekárov
Zdielať na

Bratislave hrozí kolaps zdravotníctva. Výpovede údajne avizuje až polovica lekárov

BRATISLAVA / V Bratislave hrozí kolaps zdravotníctva. Tvrdí to predseda lekárskych odborov Peter Visolajský s tým, že tento stav potvrdzuje aj čoraz častejšie zatváranie oddelení pre nedostatok personálu. Chcú preto zatlačiť na vládu, aby začala konať. Až polovica lekárov slúžiacich v hlavnom meste hrozí výpoveďami. A práve tu sa nezriedka riešia tie najzávažnejšie zdravotné komplikácie z celého Slovenska.

"Tá situácia je mimoriadne vážna, a práve preto sme sa rozhodli konať," hovorí predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. K výzve v boji odborov za vyriešenie problémov v zdravotníctve sa podľa Petra Visolajského pripojila takmer polovica lekárov, aktuálne pracujúcich v bratislavských nemocniciach. Ochotu podať výpovede ale deklarovalo celkovo až 3 500 lekárov z celého Slovenska.

"Je to naozaj vážny stav. Tým, že situácia v našich nemocniciach je na hrane a už len odchod pár ojedinelých lekárov z oddelení, spôsobí v nemocniciach vážny problém. Práve preto sme sa rozhodli pristúpiť k takejto krajnej možnosti a zatlačiť na vládu, pretože naše zdravotníctvo je naozaj pred kolapsom," povedal Visolajský.

Dlhodobý personálny podstav sa aktuálne podľa šéfa lekárskych odborov ešte vyhrotil. Ak skutočne padnú výpovede, hlavné mesto bude na tom najhoršie. "Z nemocnice Antolskej by malo odísť 330 lekárov, z nemocnice Mickiewiczova 100 lekárov, z Ružinova 380 lekárov, Kramáre - tam je to asi 300 lekárov, z Národného ústavu srdcovocievnych chorôb vyše 50 lekárov. Sú to naozaj dramatické čísla," povedala Zuzana Dolinková zo strany Hlas-SD.

Vedenie univerzitnej nemocnice situáciu až tak dramaticky nevidí. Podstav niektorých profesií ale tiež priznáva. "Univerzitná nemocnica Bratislava má prevádzku personálne zabezpečenú. Samozrejme, prijali by sme viac personálu, najmä v radoch sestier a sanitárov, ktorých je nedostatok na celom Slovensku," priblížila Kliská.

"Ak takýto počet lekárov odíde z bratislavských nemocníc, tak situácia v Bratislave bude naozaj kolabujúca a dostupnosť zdravotníckej starostlivosti tu musí byť ohrozená," vyjadrila sa Dolinková.

V tejto situácii je bezradná aj bratislavská župa

Dúfa ale v iné riešenie. "Na štátne nemocnice dosah nemám. Nevylučujem, že by mohla táto štrajková aktivita lekárov nejakých lekárov z nemocníc vyhnať do ambulancií, čím sa mohla zlepšiť aj dostupnosť ambulantnej zdravotnej starostlivosti," uviedol hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay.

Pritom podľa rezortu zdravotníctva aktuálne chýba 3 300 lekárov a 3 200 sestier. Ak vypadne ďalších 3 500 lekárov, chýbať ich už bude takmer 7-tisíc na celom Slovensku. Rezort zdravotníctva vidí ako prvú pomoc hroziaceho stavu zvyšovanie platov. "My, samozrejme, uznávame zdravotníkom ich nárok na vyššie platy. Súhlasíme s tým, pre ministerstvo je to kľúčová téma," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

V utorok, 9. augusta, bude v tejto veci ďalšie kolo rokovaní na úrade vlády. Lekárske odbory majú 8 požiadaviek, ktoré sa týkajú aj zvyšovania platov, aj personálneho podstavu. Ak nedohodnú nejakú formu riešení, lekári sú už v septembri odhodlaní reálne podať výpovede. "Inú možnosť nemáme, všetky ostatné sme vyčerpali. Ak vláda nezačne konať, budeme nútení ísť do výpovedí, tak ako to zažilo Slovensko v roku 2011, keď odišlo necelých 2 000 lekárov," uviedol Visolajský. "Fakt, že rokovania o platoch zdravotníkov sa posunuli na úrad vlády, vnímame veľmi pozitívne. Nakoľko to znamená, že naozaj ide o kľúčovú z hľadiska celej vlády," dodala Lániková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy