Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nový dôstojník Tímu pre integráciu síl NATO nastúpil do svojej pozície
Zdielať na

Nový dôstojník Tímu pre integráciu síl NATO nastúpil do svojej pozície

BRATISLAVA / Vo Vajnoroch už niekoľko rokov pôsobí pomerne nenápadný medzinárodný Tím pre integráciu síl Severoatlantickej aliancie. Po tom, ako Putin vyvolal vojnu na Ukrajine, jeho význam podstatne vzrástol. V týchto dňoch sa vo velení jednotky vystriedali dvaja slovenskí plukovníci.

Pôsobenie ľudí v priestoroch NFIU je veľmi dôležité a to hlavne teraz, keď Rusi rozpútali vojnu v susednom štáte. Ich základným poslaním je byť pripravený na veľmi rýchle nasadenie síl v prípade, že by došlo k ohrozeniu územia Slovenska a tým pádom aj teritória NATO.

Sú tu aj zahraniční kolegovia

V jednotke pôsobia okrem Slovákov vojaci z ďalších siedmych spojeneckých štátov. Okrem iného sa už podieľali na príprave viacerých cvičení na našom území. Najdôležitejšiu úlohu plnia v súčasnosti - pomáhajú pri budovaní mnohonárodnej bojovej skupiny na Slovensku. Nový veliteľ, plukovník Kurilla, samozrejme nie je žiadny zelenáč a za sebou má aj misiu v Afganistane. "Mám viac ako 30 rokov služby v ozbrojených silách, z toho dosť podstatnú časť kariéry som slúžil v štruktúrach NATO a v ich operáciách," uviedol Marián Kurilla.

Slovenská jednotka patrí pod mnohonárodný zbor v poľskom Štetíne. Jeho veliteľom je generál von Sandrart, ktorý pochádza zo slávneho nemeckého rodu. Medzi jeho významnými predkami je aj viacero vojakov. Povedal, že pred šiestimi rokmi bola založená jednotka, ktorá prispieva ku obrane Slovenska aj ku celkovému posilneniu východného krídla aliancie. Štátny tajomník Marián Majer odkazuje, že táto spolupráca je nevyhnutná a za posledné roky fungovala veľmi dobre.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy