Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Premnožené medvede vnikajú do dedín. Zakročiť musia odborníci
Zdielať na

Premnožené medvede vnikajú do dedín. Zakročiť musia odborníci

SNINA / Každú noc chodia medvede medzi domami. Tak vyzerá posledný týždeň v dedinke Zboj v slovensko-ukrajinskom pohraničí. Ľudia majú obavy z toho, že medvede budú stále viac odvážne. Do terénu preto po nociach chodia pracovníci Správy Národného parku Poloniny a medvede sa snažia plašiť petardami. Ak ale ani to nepomôže, starosta bude žiadať mimoriadny odstrel.

Medvede robia škody každú chvíľu. "Posledný týždeň sme mali veľmi rušný, medveď rozbil včelí voz, ktorý je v strede obce. Na ďalší deň rozbil ďalšie včelie úle priamo pri domoch," povedal Ladislav Ladomirjak, starosta obce Zboj. Včelí voz navštívil dvakrát a ďalšiu noc si pochutnal na slivkách, ktoré boli dva metre od domu.

Stopy po medveďoch si všimli aj turisti

"Dávame si pozor a nechodíme v noci moc von. Bol tam trus aj pováľané okolo stromu," povedal okoloidúci Martin. Po minulé roky to bolo zriedkavé, za posledný týždeň ale chodí medveď do dediny dennodenne a zdržiava sa v bezprostrednej blízkosti obydlí. "Škody boli zaznamenané v intravilánoch obce, prišli blízko obydlí. Ide hlavne o mladé jedince, ktoré sú dominantnými samcami vytláčané, a preto idú až k obydliam," informoval Martin Šurina, správca Ochranného obvodu Nová Sedlica.

Premnožené medvede hľadajú nové miesta v dedinách

V okolí ich blúdi okolo 12 a stále pribúdajú. Do terénu preto v noci vyrážajú pracovníci Správy Národného parku Poloniny. Monitorujú hlavne miesta v blízkosti včelínov a veria, že to bude na odplašenie stačiť. "Majú nočné služby a snažia sa medvede plašiť svetelne, prípadne použijú petardy," dodal Šurina.

V prípade, ak by tieto opatrenia zo strany správy nepomohli, starosta sa chce obrátiť na Zásahový tím a žiadať mimoriadny odlov. "Ľudia majú obavy. Také niečo tu ešte nebolo, žeby sa úplne tlačil do dediny," povedal Ladislav, obyvateľ obce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy