Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Siamské dvojičky operáciu neprežili
Zdielať na

Siamské dvojičky operáciu neprežili

Jojke sa podarilo nakrútiť rozhovor s mamou siamských dvojčiat

Chirurgovia začali bratov oddeľovať poobede okolo 13.00 h. Zákrok bol nevyhnutný vzhľadom na akútne zhoršenie zdravotného stavu jedného z chlapcov v dôsledku nepriechodnosti čriev.

Siamskí bratia mali zrastenú pečeň a črevá. Primárka oddelenia patologických novorodencov Eva Franková už pred operáciou povedala, že jeden z bratov má minimálne šance na prežitie. "Ten druhý šancu určite má, preto sa to všetko robí," konštatovala. Stav oboch detí bol vážny už od ich narodenia cisárskym rezom. Operáciu napokon podľa hovorkyne DFNsP Dany Kamenickej neprežili.

Televízii Joj sa podarilo tesne pred náročnou operáciou nakrútiť exkluzívny rozhovor s matkou siamských dvojčiat. Mamičkou Jurka a Šimonka je pani Božena Šestáková, ktorá sa podľa jej vlastných slov dozvedela o tom, že sú jej dvojčatá spojené neskoro. "Keď mi povedali, že sú spojené, tak som im povedala a to ste mi skôr nemohli povedať?," vraví.

Operáciu detí mimoriadne silno prežívala. Tesne pred ňou dúfala, že aspoň jeden z chlapcov by ju mohol prežiť, čo sa však žiaľ nestalo. Pred operáciou sa nám zverila, že sa už teší domov, kde ju čakajú jej štyri deti. Ďalšie už neplánuje. "Už nechcem mať ďalšie," dodala.

Posledným prípadom narodenia siamských dvojičiek boli na Slovensku Marek a Miško Müllerovci, ktorí prišli na svet 10. apríla 2007. Boli zrastení dolnou časťou hrudníka a v oblasti brucha.

Tím odborníkov ich oddelil v septembri 2007. V októbri toho istého roka zomrel najprv Marek na zlyhanie pečene, obličiek a mozgu, a neskôr v novembri aj Miško. Funkcia jeho zažívacieho traktu sa totiž neobnovovala. Najväčšie problémy mu spôsobovalo neprimerane krátke črevo, jeho zlá štruktúra a nízky hojivý potenciál.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy