Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Siamské dvojičky sú vo vážnom stave
Zdielať na

Siamské dvojičky sú vo vážnom stave

Cisárskym rezom sa dnes v Bratislave narodili siamske dvojičky

Matka podpísala vyhlásenie, že si neželá medializáciu okolností pôrodu a s tým súvisiacich skutočností.

Podľa medializovaných informácií, by malo mať jedno z detí problémy so srdcom, druhé hydrocefalus. To je nahromadenie mozgovomiechovej tekutiny v lebke. Žitňan potvrdil, že v starostlivosti o dvojičky spolupracujú aj s Detským kardiocentrom. "V DFNsP ročne vykonávame niekoľko operácií detí s hydrocefalom. Deti žijú normálnym životom," uviedol na margo hydrocefalu Žitňan. Šanca na prežitie, ale aj kvalita života, závisia teda od veľkosti hydrocefalu a od rozsahu poškodenia mozgových tkanív.

Podľa Žitňana sa nedá presne povedať, aké spojenie detí je vo všeobecnosti najrizikovejšie, keďže to závisí aj od toho, či a aké orgány majú deti spojené. Čo sa týka spojenia orgánov, najťažšie sú tie, kde sú spojené na úrovni mozgu. "Ďalším limitujúcim faktorom oddelenia je krvné zásobenie orgánu. Keď má spoločné zásobenie jednou artériou, tak delenie je takmer nemožné," uviedol pre TASR prednosta detskej kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny DFNsP Bratislava Tibor Šagát.

Operácie siamských dvojčiat sa vo všeobecnosti podľa Šagáta posúvajú do vyššieho detského veku. "Pokiaľ by zrastenie bolo také, že dovolí, aby sme ich nechali rásť, tak môžu ísť aj dokonca domov. Žijú doma a oddelenie sa naplánuje v optimálnom čase podľa nálezov, ako prospievajú," vysvetlil Šagát.

V niektorých prípadoch môže však byť rozdelenie detí vynútené. To vtedy, ak spojenie ohrozuje život jedného alebo druhého dieťaťa, alebo dokonca oboch.

"Vzniká to v prvých dňoch a týždňoch po spojení buniek spermie a vajíčka," hovorí o príčine vzniku siamských dvojičiek Šagát. Pričom faktory môžu byť rôzne. Genetické, teda spontánna mutácia génu, alebo vonkajšie, ako sú infekcie či psychické stresy. "Často sa ani nedá zistiť, prečo spojenie vzniklo," dodal Šagát.

Posledným prípadom narodenia siamských dvojičiek boli na Slovensku Marek a Miško Müllerovci, ktorí prišli na svet 10. apríla 2007. Boli zrastené dolnou časťou hrudníka a v oblasti brucha. Tím odborníkov ich oddelil ešte v septembri 2007. V októbri toho istého roka zomrel najprv Marek na zlyhanie pečene, obličiek a mozgu, a neskôr v novembri aj Miško. Funkcia jeho zažívacieho traktu sa totiž neobnovovala. Najväčšie problémy mu spôsobovalo neprimerane krátke črevo, jeho zlá štruktúra a nízky hojivý potenciál.

V januári tohto roka svoje deviate narodeniny oslavovali prvé úspešne oddelené siamské dvojičky na Slovensku Andrejka a Lucka Tóthové z Krásnohorskej Dlhej Lúky v okrese Rožňava. V roku 2000 ich úspešne oddelil profesor Jaroslav Siman. Ten v júli minulého roka po ťažkej chorobe zomrel vo veku nedožitých 75 rokov.

Podľa štatistiky na 1,5 milióna živo narodených detí pripadajú na Slovensku jedny siamské dvojičky. Na Slovensku sa za posledných vyše 30 rokov narodili štyri siamské dvojičky vrátane Mareka a Miška. Príčina vzniku tejto genetickej chyby nie je zatiaľ známa.

Viac uvidíte vo večernom spravodajstve TV JOJ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy