Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pozostalí po nebohom žeriavnikovi na polícii s trestným oznámením nepochodili. Podarilo sa im to až na prokuratúre
Zdielať na

Pozostalí po nebohom žeriavnikovi na polícii s trestným oznámením nepochodili. Podarilo sa im to až na prokuratúre

BRATISLAVA/PREŠOV / Prípad nešťastia so žeriavnikom na stavbe v Bratislavskej Devínskej Novej Vsi sa posunul do trestnej roviny. Dcéra 49-ročného Jozefa, ktorý uviazol bez pomoci v kabíne vo výške 45 metrov, chcela podať trestné oznámenie. Na polícii ale opakovane neuspela a do prípadu už preto vstupuje aj generálna prokuratúra.

Po dvoch neúspešných pokusoch na polícii smerovali kroky pani Moniky na Krajskú prokuratúru do Prešova. Do prípadu totiž vstúpila generálna prokuratúra. "Vzhľadom na medializované informácie, prokuratúra ako garant zákonnosti a tiež práv poškodeného zabezpečila, aby oznamovateľka bola vypočutá priamo na Krajskej prokuratúre v Prešove," povedal riaditeľ trestného odboru GR SR Vladimír Javorský. 

Polícia rodinu vo dverách otočila 

Dcéra Monika tvrdí, že ju vo dverách otočili na polícii v hlavnom meste a nepochodila ani na polícii v Prešove. "Na polícii v Prešove mi povedali, že mám napísať žiadosť do Bratislavy," uviedla Monika. "Každý policajt pokiaľ nevie vylúčiť, že bol spáchaný trestný čin, tak by to mal vyhodnotiť ako oznámenie o trestnom čine," povedal odborník na trestné právo Peter Kováč. 

"K tomuto prípadu nemám bližšie informácie, ale v tejto veci som sa spojil s krajským riaditeľom v Bratislave a preverujeme ten postup príslušníkov policajného zboru," uviedol prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran. "Budeme maximálne súčinní pri prešetrovaní tejto tragédie," vyjadril sa za firmu FI ASSYX Michal Horňák. 

Jozefa pitvali na poslednú chvíľu 

Okrem toho tento prípad sa posunul aj v ďalšej rovine. Po tom, čo telo Jozefa bolo pripravené na prevoz s tým, že ho pitvať nebudú, nastala na poslednú chvíľu zásadná zmena a dnes pitvu patológ vykonal. "Závery pitvy preukázali, že úmrtie nastalo v súvislosti s chorobnými zmenami. Všetky ostatné pracovno-právne alebo iné otázky sú predmetom forenzného skúmania," povedal hlavný patológ Michal Palkovič. 

"Keby stavby vedúci reagoval tak ako mal, tak mohol ešte stále žiť. Mohol tu byť s nami teraz. Lenže stavby vedúci nereagoval na jeho výzvy na to, že pýtal pomoc. Stále sú tam nejaké otázky," uviedla dcéra Monika. 

Pritom rodina tvrdí, že práve v žeriave, v ktorom ostal uväznený Jozef celú noc, nebola klimatizácia. Nie je tak stále vylúčené ani to, či mu zdravotný stav nezhoršilo práve vysoké teplo. "Ak si zoberiete ako rýchlo sa zohrieva kabína auta, tak s tým žeriavom bez klimatizácie to bude veľmi podobné. Tá teplota tam mohla byť pomerne veľmi vysoká," povedal Kováč. 

​Žeriavnik mal umrieť na krvácanie do mozgu 

Podľa dcéry mal zosnulý žeriavnik krvácanie do mozgu. To ale môže podľa odborníka spôsobiť aj vysoká teplota. "Krvácanie do mozgu môže nastávať v dvoch príčinách. Rozlišuje sa tzv. úpal. To je prehriatie organizmu bez pôsobenia priameho slnečného žiarenia. A potom je tzv. úžech. To je vtedy, keď slnko svieti priamo na hlavu. Tam vzniká porucha najmä mozgových blán, ktoré chránia mozog," uviedol arytmológ Ľuboš Urban. 

"Môžeme potvrdiť, že pán Jozef bol riadne preškolený a školenie BOZP bolo riadne platné. Keďže bol žeriavnik, musel pravidelne absolvovať aj lekárske prehliadky, ktoré podmieňujú k oprávneniu so žeriavom manipulovať. Jeho preukaz žeriavnika bol v poriadku a tomu teda zodpovedal aj jeho zdravotný stav," uviedla stanovisko firma hovorkyňa Penta Investments limited Lenka Vargová. 

Deti chcú teraz telo otca previesť na východ Slovenska. Ten im sľúbil preplatiť zamestnávateľ. "Povedal, že behom dňa mi má naskočiť peniaze. Ešte neposlal. Chceme si ho previesť na východ, chceme ho mať blízko pri sebe. Je to náš otec," dodala Monika. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy