Skoro jasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Skolabovaného a zabudnutého žeriavnika stavbyvedúci neskontroloval, lebo sa bál výšok - tvrdia pozostalí
Zdielať na

Skolabovaného a zabudnutého žeriavnika stavbyvedúci neskontroloval, lebo sa bál výšok - tvrdia pozostalí

BRATISLAVA / Náhly odchod žeriavnika Jozefa, ktorý sa počas práce sťažoval na nevoľnosť, nadriadení mu ale pracovisko opustiť neumožnili, má expresný posun. Pitvu lekár podľa rodiny nerobil. A Jozefova dcéra tvrdí, že keď chcela podať trestné oznámenie, vo dverách ju otočila polícia aj pracovný inšpektorát. Rodina je bezradná. Zásadný zvrat nastal ale až večer.

"Na polícii mi to povedali, že musím ísť najskôr na inšpektorát práce. A tam mi povedali, že oni to nebudú riešiť, lebo bol SZČO," uviedla dcéra nebohého Denisa. "Inšpektoráty práce úrazy živnostníkov nevyšetrujú, nakoľko nemajú na to zákonné oprávnenie," povedala hovorkyňa inšpektorátu práce Iveta Tarabčáková. 

Jozef sa sťažoval ešte doobeda 

Jozef sa sťažoval na nevoľnosť v nedeľu o jedenástej predpoludním. V prehriatej kabínke žeriava vo výške 45 metrov ale ostal uväznený celú noc. Hasiči ho odtiaľ vyslobodili až v pondelok ráno. Nikto zo stavby pritom žeriav neskontroloval. "Chcel ísť domov, on sám hovoril, že mu je zle. Nereagoval už potom vôbec. Oni si mysleli, že on svojvoľne o 12-tej odišiel," povedala partnerka nebohého Miroslava. "Nikto ho nevidel odchádzať, nikto sa na neho nešiel pozrieť," uviedla dcéra Denisa. "Stavby vedúci kontaktoval nášho otca, ktorý bol na žeriave v bezvedomí. Nešiel sa pozrieť na neho, povedal, že sa bojí výšok," povedal syn nebohého Patrik. 

"Budeme žiadať o dôsledné prešetrenie toho, či si zhotoviteľ stavby plnil všetky svoje povinnosti a prípadne následné vyvodenie zodpovednosti," vyjadrila stanovisko firma Vargova Penta. Jozef mal sedem detí a tie spolu s jeho družkou chcú podať vo veci trestné oznámenie. Polícia to zatiaľ nevyšetruje. "Cudzie zavinenie bolo vylúčené a preto prípad evidujeme ako udalosť," uviedla hovorkyňa KR PZ Bratislava Lenka Šimunková. 

Podľa odborníka nebola dodržaná bezpečnosť práce 

V súvislosti s dohľadom nad pracovnými podmienkami a dodržiavaním bezpečnosti práce to odborník vidí inak. "By sme mohli uvažovať o tom, že tam došlo k ublíženiu na zdraví v dôsledku toho, že niekto si porušil dôležitú povinnosť vyplývajúcu z jeho povolania a postavenia funkcie," povedal odborník na trestné právo Peter Kováč. 

Okrem toho, ak je človek príliš dlho v uzavretom priestore počas vysokých horúčav, dochádza rýchlo k zvyšovaniu telesnej teploty. "Postupne dochádza ku kŕčom, dochádza k poklesu krvného tlaku. A v prípade, ak takýto človek neopustí tieto priestory dostatočne skoro, tak dochádza k poruche termoregulačného centra v mozgu až k úmrtiu," uviedol arytmológ Ľuboš Urban. 

Jozef po zásahu hasičov ešte žil. Zomrel až v nemocnici. Pritom takéto zásahy vo vysokej výške sú skôr ojedinelé. Vlani v žeriavoch zasahovali len trikrát. Dĺžka zásahu závisí od okolností. "Hasiči sú v prípade zásahov pri podobných udalostiach vybavení celotelovým postrojom, prilbou, lanom, kladkami, záchranárskou Eva šatkou aj špeciálnymi nosidlami," povedal hovorca HaZZ v Bratislave Štefan Koči. 

V prípade nakoniec bola nariadená pitva 

Rodina čakala na výsledky pitvy, tú ale podľa dcéry Moniky vôbec nerobili. Aj z toho je rodina nemilo prekvapená. Podľa odborníka Petra Kováča vzhľadom na okolnosti v tomto prípade pitvu mali nariadiť. "Povedal doktor sám, že tam nie je čo riešiť, že automaticky, že krvácanie do mozgu," uviedla dcéra Monika. "Pokiaľ by dali trestné oznámenie príbuzní, tak by sa dala ešte stále nariadiť pitva podľa trestného poriadku," povedal Kováč. 

A tak sa aj stane. Vo večerných hodinách totiž došlo v tejto veci k zásadnému zvratu. "Po získaní dostatočného množstva nových informácií Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nariadil pitvu, ktorá sa uskutoční zajtra," dodal hlavný patológ Michal Palkovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy