Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nikto z kolegov si nevšimol, že žeriavnik po nevoľnosti zo stroja nevystúpil a noc strávil v kabíne. Na druhý deň zomrel
Zdielať na

Nikto z kolegov si nevšimol, že žeriavnik po nevoľnosti zo stroja nevystúpil a noc strávil v kabíne. Na druhý deň zomrel

BRATISLAVA / Keď sa Jozef v nedeľu v noci nevrátil domov, rodina začala mať zlé tušenie. To, že neodpovedal na telefonáty však nebolo tým, že by telefón stratil. Muža totiž zdravotné problémy uväznili v kabíne žeriavu, s ktorým pracoval. Až v pondelok ráno ho odtiaľ vyslobodili hasiči a hneď namieste ošetrili záchranári. Po prevoze do nemocnice však zomrel.

"Neprišiel v noci domov. Ja som mu aj volala ale sa neozýval," povedala partnerka Miroslava, ktorá začala tušiť, že niečo nie je v poriadku. Čo jej nakoniec v pondelok ráno známi na stavbe aj potvrdili. V tom čase jej partnerovi, ktorý omdlel v žeriave a strávil v ňom celú noc, už prišli pomôcť hasiči a záchranári. "Po príchode bolo zistené, že žeriavnik je v bezvedomí," uviedol hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Bratislave Štefan Koči. 

V kabíne však lekár nedokázal 49-ročného Jozefa ošetriť. "Lezci sa dostali ku kabíne, z ktorej muža zniesli, potom bol v rukách záchranárov," povedal Koči. Otec siedmich detí v nemocnici zomrel. "Bol som JIS-ke, kde som sa rozprával s lekárom. Odišli mu obličky a lekár mu už nedokázal pomôcť," povedal rodinný známy. "Zlyhali mu všetky orgány," uviedla Miroslava. 

Teraz žeriav, na ktorom Jozef pracoval, stál v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves bez pohnutia. Zarážajúce je, že žeriavnika nikto neskontroloval, nikomu nechýbal a ani kolegovia sa nepýtali, prečo neodpovedá na výzvy.
Príbuzní pritom tvrdia, že svojich nadriadených upozorňoval už okolo 11-tej hodiny, že sa necíti dobre. "Vedúci stavby alebo nadriadený mal byť povinný skontrolovať svojho zamestnanca. Bolo horúco a oni sa naňho vykašľalia  nechali ho zomrieť," uviedol rodinný známy. 

Celá udalosť šokovala aj Jozefových kolegov, taktiež žeriavnikov, s ktorými kedysi pracoval. "Bola tam porušená bezpečnosť pri práci. Stavby vedúcu ho mal skontrolovať predtým ako odišiel," povedal kolega zosnulého. Na smrť žeriavnika na stavbe zareagovali tak investor stavby ako aj firma, ktorá žeriavy prevádzkuje. "Je nám úprimne ľúto, že na našej stavbe sa stala táto tragédia. Bezpečnosť pracovníkov na našich stavbách je na prvom mieste a na dodržiavanie bezpečnostných opatrení dávame mimoriadny dôraz. Budeme maximálne súčinní pri prešetrovaní tejto tragédie. Rodine a pozostalým vyjadrujeme úprimnú sústrasť," vyjadrilo stanovisko HORNAK FI ASSYX.

"Táto tragédia nás nesmierne mrzí. Na našich stavbách je bezpečnosť pracovníkov na prvom mieste a na dodržiavaní bezpečnostných opatrení si dávame mimoriadne záležať, preto nás táto udalosť zaskočila. Budeme žiadať o dôsledné prešetrenie toho, či si zhotoviteľ stavby plnil všetky svoje povinnosti a prípadne následné vyvodenie zodpovednosti. Taktiež budeme žiadať aj o prijatie opatrení tak, aby sme minimalizovali riziko vzniku podobného nešťastia v budúcnosti. Rodine a pozostalým vyjadrujeme úprimnú sústrasť," uviedla firma Vargova penta. Rodina zvažuje podanie trestného oznámenia. "Chcela by som, aby to prešetrili," dodala Miroslava. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy