Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
S koňmi za porozumením aj duševnou pohodou
Zdielať na

S koňmi za porozumením aj duševnou pohodou

Zdroj: search.creativecommons.org/ilustračné

BRATISLAVA / Príroda a zvieratá sú pre deti cenným zdrojom objavovania, učenia aj poznania. Vďaka kontaktu s nimi deti trávia viac času v exteriéri, učia sa zodpovednosti, starostlivosti, trpezlivosti ale aj láskavosti. Viaceré výskumy naznačujú, že vzájomná interakcia, špeciálne s koňmi, významne ovplyvňuje naše zdravie aj osobnú pohodu.

Po tisícročia boli kone s človekom spájané rôznymi spôsobmi. Používali sme ich pri preprave, pomáhali nám pri pestovaní potravy, využívali sme ich v boji aj v športe. Poskytujeme im starostlivosť, oni nám spoločnosť. Toto puto môže byť oveľa hlbšie. Čoraz častejšie sa objavujú úvahy o tom, že jedinečné spojenie "človek – kôň" pomáha zlepšovať fyzické aj duševné zdravie a prispieva k celkovej pohode človeka.

Kone pomáhajú pri prekonávaní ťažkostí

Využíva sa schopnosť koňa poskytovať okamžitú spätnú väzbu, komunikácia ale aj správanie koňa ako loveného zvieraťa, teda koristi, ktoré je odlišné od správania sa človeka. Kone môžu byť využívané na podporu pri prekonávaní ťažkostí v sociálnej, emocionálnej, fyzickej aj vzdelávacej oblasti. Cieľom je vytvoriť puto, ktoré pomáha regulovať a spracúvať vlastné emócie.

"Prostredníctvom zážitkovej intervencie, pri ktorej sa využíva pôsobenie koňa na človeka, realizujeme rôzne aktivity s koňmi, tematicky orientované hry a úlohy. V tomto ročníku realizujeme workshopy, ktoré sú zamerané na budovanie priateľstva, tolerancie, riešenie konfliktov, rozpoznávanie emócií, vzájomné porozumenie, podporu spolupráce aj dôveru. Sme veľmi radi, že vďaka našim partnerom môžeme bezplatne umožniť zážitok s koňmi stovkám znevýhodneným detí, rodinám s deťmi aj deťom z Ukrajiny," povedala Jana Janičová, psychologička a zakladateľka Horses Heal. Významnou súčasťou programu je viesť pozitívny vzťah k zvieratám, k sebe aj k svetu. 

V Horses Heal organizujú workshopy v asistencii s koňmi, ktorých hlavným cieľom podporovať duševné zdravie detí, adolescentov aj dospelých. Využívajú zážitkovú intervenciu v asistencii s koňmi, ktorá využíva v interakcii s človekom kone. Ide o štruktúrovaný program, vykonáva ho tím odborníkov a zameriava sa na pomoc pri stimulácií viacerých oblastí zvládania emocionálnych, kognitívnych, motorických a sociálnych nedostatkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy