Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V lete klesajú adopcie zvierat. Ľudia dávajú prednosť dovolenkám
Zdielať na

V lete klesajú adopcie zvierat. Ľudia dávajú prednosť dovolenkám

HUMENNÉ / Útulky sa nafúknuť nedajú, no vyhodených a nechcených zvierat pribúda. Navyše počas prázdnin sa karanténne stanice už tradične boria s tým, že sa adopcie spomalia. Ľudia si totiž užívajú dovolenky a nemajú na zvieratá čas.

"Radšej ako na dovolenku si vezmeme šteniatka," povedal Marek. Adopcie sa už tradične počas leta spomalia, no nechcené a vyhodené psíky pribúdajú takmer denne. "Museli sme oddialiť dátum prepravy, ľudia riešia iné záležitosti. Nie sú doma, boja sa adoptovať zvieratko z útulku, nevedia mu zabezpečiť čas, ktorý si zviera vyžaduje," uviedla veterinárka Lenka Lisá. 

A útulky sa boria aj s inou komplikáciou. V rámci karanténnej stanice v Humennom je asi 10% psíkov, s ktorých adoptovaním je dlhodobý problém. "V karanténnej stanici končia zvieratá, ktoré už majú niečo za sebou a to niečo určite nie je pekné," povedala Lisá. 

Napríklad tento neznesie vo svojej spoločnosti iné zviera. Za dva roky v útulku sa ho adoptovať nepodarilo. "Rexo bol odobratý z veľmi nevhodných podmienok. Žiadna strecha, žiadna voda, musel byť aj bitý, týraný, nemá rad chlapov. Potrebujeme ho trošku socializovať, aby začal veriť ľuďom," uviedla Lisá. 

"Ak by sa našla rodina, ktorá uprednostní takéhoto psíka, sme ochotní dať bez adopčného poplatku, skrátka na dožitie, poskytneme veterinárnu starostlivosť a krmivo. Je nám ľúto, že tu sú stále od začiatku útulku," povedala Ľubica Kizáková, OZ Pomáhaj a chráň. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy