Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ministerstvo zakázalo verejnosti vstup do vojenských lesov, v záujme bezpečnosti štátu
Zdielať na

Ministerstvo zakázalo verejnosti vstup do vojenských lesov, v záujme bezpečnosti štátu

HORNÝ ZEMPLÍN / Neuveriteľné výhľady, úžasné trasy pre turistov aj cyklistov a tiež lákavé hubárske lokality. Toto sa obyvateľom Horného Zemplína spája s Vihorlatskými vrchmi. A hoci viaceré dediny majú tieto poklady za rohom, vstúpiť tam už nesmú celé mesiace. Je to v záujme bezpečnosti štátu.

"Jednak naši občania nemôžu, jednak turisti. Je to cítiť na tržbách v obchode, v pohostinstvách, hlavne cez víkendy, keď bol nával turistov," vyjadril sa Benjamín Blaha, starosta obce Kamienka. "Jedna z najlepších cyklistických ciest, nevidím dôvod, prečo by to malo byť zakázané ľuďom," skonštatoval cyklista Tomáš. "Zmenila sa situácia, za účelom zabezpečenia obrany a bezpečnosti štátu ministerstvo vydalo zákaz a my to rešpektujeme. Predpokladám, že sú na to dôvody," dodal starosta. Zákaz vstupu na územie vojenského obvodu Valaškovce platí od 12. marca. Podľa ministerstva obrany je to len dočasný zákaz.

Vojenský obvod Lešť je taktiež pre verejnosť uzatvorený. Ľudí zaujíma, do kedy to tak bude. Za turistikou cestujú do iných regiónov. 
"Je to také, že musíme si niekde zaplatiť a ísť deťom ukázať zákutia, ktoré my tu máme doma," dodal starosta. "Pripomíname, že vojenské obvody slúžia prioritne na zabezpečenie plnenia úloh obrany a bezpečnosti," vysvetlila hovorkyňa Ministerstva obrany SR, Martina Kovaľ Kakaščíková. "Tu nevidím nič také, že by sa mohlo dačo stať. Teraz som sa tam prešla na bicykli," vyjadrila sa Mária, obyvateľka Kamenice nad Cirochou. 

Ministerstvo o uvoľnení opatrení počas letnej turistickej sezóny neuvažuje. Práve naopak. Pre zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov zakázali vstup verejnosti do všetkých vojenských lesov. Okrem toho platí zákaz vstup do lesov aj v Levočských vrchoch a do bývalého vojenského obvodu Javorina. Minister obrany na sociálnej sieti informovali, že v Novej Ľubovni zhorelo pol hektára smrekovej mladiny pre zber čučoriedok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy