Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Premiér Heger vo Viedni: Slováci spätne dostanú detské prídavky
Zdielať na

Premiér Heger vo Viedni: Slováci spätne dostanú detské prídavky

VIEDEŇ / Premiér Eduard Heger dnes (18.7.) odcestoval do Viedne, aby diskutoval s rakúskym kancelárom Karlom Nehammerom. Témami dňa boli nielen zdražovanie či energetika, no aj detské prídavky pre Slovákov pracujúcich v krajine.

Nášho predsedu vlády privítali za zvukov fanfár, pochodujúci vojaci vytvárali ceremoniálnu atmosféru priateľského stretnutia najdôležitejších mužov oboch susedných štátov. Rakúšania sú druhým najväčším investorom na Slovensku, aj keď v istých otázkach to medzi nami škrípe. "Máme úplne iný pohľad na jadrovú energiu. Považujeme ju za veľmi nebezpečnú, najmä ak sa niečo stane. Následky sú dlhodobé," uviedol Nehammer.

Naši predstavitelia s výrokom očividne nesúhlasia, Heger pripomenul, že až polovica našej energie pochádza zo zdrojov na tejto báze. Chceme sa však zbaviť ruského jadrového paliva, aj keď to vraj nie je také ľahké. "Tento proces aj s certifikáciou trvá tri až šesť rokov," povedal slovenský predseda vlády.

Tak trochu pod pokličkou sa dlho skrýval problém detských prídavkov. Slováci, ktorí pracovali v Rakúsku, no deti mali na Slovensku, dostávali oproti domácim obyvateľom menšie sumy. Viedeň však prehrala na Súdnom dvore Európskej únie a situácia sa zmení. Nielenže to, príspevky budú vyplácané spätne. Stovky našincov si tak čoskoro poriadne prilepšia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy