Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Máme už dosť plynu na zimu? Sulíkov optimizmus niektorí oponenti tlmia
Zdielať na

Máme už dosť plynu na zimu? Sulíkov optimizmus niektorí oponenti tlmia

SLOVENSKO / Minister hospodárstva sa pokúsil upokojiť verejnosť, že plynu bude dosť až do konca ďalšej vykurovacej sezóny. Niektorí oponenti ale tento optimizmus tlmia a hovoria, že zásobníky treba naplniť ešte viac. Problémy s plynom sú ďalším dôsledkom Putinovej vojny na Ukrajine.

Ministerstvo hospodárstva a štátny SPP tvrdia, že situáciu od februára komplexne riešia. "Aj keď už nepritečie ani meter kubický z Ruska, tak pokiaľ budú dodržané tie iné zmluvy, to je plyn z Nórska a všetko to, čo je riadne zazmluvnené, tak sme vybavení až do konca vykurovacej sezóny," informuje minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). "Slovensko má teraz teoreticky otvorené 3 vstupné brány pre zemný plyn a je len na šikovnosti manažmentu SPP, aby dokázal využiť tie príležitosti," informuje generálny riaditeľ SPP, Richard Prokypčák. 

Inými slovami, podľa analytika Jozefa Badidu sa Sulík a SPP snažili ubezpečili verejnosť, že vedia nahradiť dodávky ruského plynu iným plynom a zároveň, že ho je v zásobníkoch dosť. "Ono to nikdy nie je tak, že my do zásobníkov umiestnime všetok plyn, ktorý potrebujeme vo vykurovacej sezóne. Nie, my potrebujeme stabilný tok plynu počas vykurovacej, aj nevykurovacej sezóny v podstate narovnako, a to, čo navyše v zime nám treba, tak to práve budeme čerpať v tých zásobníkoch," hovorí Badida. 

Aktuálne máme odložených 23 terawatthodín. Podľa predsedu parlamentného hospodárskeho výboru Petra Kremského ale na bezproblémové vykrytie zimy potrebujeme až 35 terawatthodín. "V zásobníkoch zatiaľ nie je dostatok plynu do konca zimnej sezóny, ako tvrdí minister Sulík. Zásoby sa zvyšujú, ale je dôležité v tom pokračovať," tvrdí Kremský. 

Celková medzinárodná situácia je stále nervózna, ďalší vývoj môže ovplyvniť viacero faktorov, hlavné riziko je ale v Kremli. "Ak by nastala kritická situácia - možno ten výpadok ruského plynu, nedostatok v niektorých krajinách, či by náhodou neuzatvorili tie prepravné trasy," hovorí Badida. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy