Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V lekárňach chýbajú najbežnejšie antibiotiká v sirupovej forme, teda tie, ktoré potrebujú deti
Zdielať na

V lekárňach chýbajú najbežnejšie antibiotiká v sirupovej forme, teda tie, ktoré potrebujú deti

BRATISLAVA / V lekárňach chýbajú antibiotiká v sirupovej forme, ktoré užívajú predovšetkým deti. Chýba penicilín a aj množstvo iných antibiotík na liečbu kašľa, zápalu hrdla, či ťažších infekcií horných dýchacích ciest.

"Už mesiac a pol chýbajú antibiotiká - amoxicilín, cefalosporíny, makrolydové antibiotiká," informuje pediatrička Miroslava Ondrejková. Tieto antibiotiká sú predpisované na časté detské ochorenia ako zápal stredného ucha, infekcie dýchacích ciest či infekcie močových ciest. Všetky v sirupovej forme, pretože detí tabletky neradi prehĺtajú a tie najmenšie to ešte ani nedokážu.

"Zvyčajne sú za týmito výpadkami distribučné ,logistické problémy. Tým, že z jedného liečiva chýbajú všetci výrobcovia, tak usudzujeme, že bude problém s dodávkami účinnej látky," tvrdí Ondrej Sukeľ, prezident lekárnickej komory. Dokedy výpadok potrvá, lekárnici nevedia.

"Väčšina antibiotík je nahraditeľná v inej sile, v inej liekovej forme, ale nie je to zameniteľné priamo v lekárni, musí to predpísať lekár," dodáva Ondrej Sukeľ. 

"Na Slovensku je registrovaných 35 antibiotických liekov pre pediatriu vo forme sirupov. Najväčšou skupinou sú lieky s obsahom amoxicilínu - 12 liekov. V tejto skupine evidujeme výpadok 9 liekov z výrobných dôvodov. Toto mohlo prispieť k tomu, že sa zvýšila spotreba antibiotík zo skupiny cefalosporínov, a tým pádom sa stali tiež nedostatkovými - výpadok 4 liekov zo 7. Dodávky cefalosporínov by mali byť obnovené v mesiacoch júl a august 2022 a dodávky liekov s obsahom amoxicilínov na jeseň 2022," informuje Ivana Pankuchová, vedúca sekcie registrácie liekov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy