Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V košickej nemocnici je prvý potvrdený prípad opičích kiahní
Zdielať na

V košickej nemocnici je prvý potvrdený prípad opičích kiahní

BRATISLAVA / Muž je izolovaný a hospitalizovaný. Počet prípadov stúpa v celej Európe, infektológ však upokojuje, že pri tejto chorobe scenár ako s vírusom Covid-19 určite nehrozí.

Ide o pacienta v strednom veku, ktorý sa vrátil z dovolenky v Španielsku. "Ten stav pacienta je veľmi dobrý, nevyžaduje špecifickú liečbu a prognóza je veľmi dobrá. Predpokladáme, že žiadny ďalší pacient od neho nakazený nebude," informuje infektológ Pavol Jarčuška. Je hospitalizovaný v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach na Klinike infektológie a cestovnej medicíny a bude hospitalizovaný niekoľko dní. 

Pacient sa na klinike ohlásil sám. "Osoba pri podozrení z ochorenia postupovala korektne a v súlade s odporúčaniami - prejavy infekcie nepodcenila a iniciatívne vyhľadala lekára, ktorý vzhľadom na klinické príznaky stanovil ďalšie vyšetrenia," tvrdí Daša Račková. "Ktorýkoľvek lekár, ktorý videl pravé kiahne, tak tie opičie sa na nich relatívne podobajú, no nemôže sa prakticky pomýliť," dodáva profesor Pavol Jarčuška. 

Odborník však hovorí, že žiadnu paniku robiť netreba, nepôjde o masové šírenie. "A to teda v prvom rade kvôli tomu, že opičie kiahne sa neprenášajú vzduchom tak ako koronavírus, ale prenášajú sa blízkym telesným kontaktom. A drvivá väčšina ľudí, ktorá sa nakazila opičími kiahňami, sa nakazila pohlavným stykom," tvrdí infektológ Peter Sabaka. 

Európska lieková agentúra už posudzuje vakcínu Imvanex určenú na pravé kiahne, či môže byť použitá aj ako prevencia tých opičích. Účinkovať by mala v prvých dňoch po nakazení. Slovensko má záujem o 2000 dávok.

Inkubačný čas opičích kiahní je 6 až 13 dní, no môže byť aj 5 až 21 dní. Vírus sa prenáša dýchacími cestami, sliznicami alebo pri poranení kože. K prenosu dochádza priamym kontaktom s vyrážkami, telesnými tekutinami alebo nepriamo - kontaminovanou posteľnou bielizňou, oblečením, uterákmi, riadom.

Ochorenie začína príznakmi podobnými chrípke. Predpokladá sa, že vírus opičích kiahní môžu osoby prenášať už pri výskyte týchto príznakov:

  • horúčka
  • únava
  • bolesti svalov
  • zimnica
  • opuch lymfatických uzlín

Do troch dní od nástupu vyššie uvedených nešpecifických príznakov sa obvykle objavuje už aj vyrážka typická pre opičie kiahne. Výsyp nemusí byť rozsiahly, často sa objavujú prípady len s niekoľkými vyrážkami, alebo len jednou, ktoré sa ďalej nerozširujú. Taktiež sa zaznamenali prípady, keď sa nešpecifické príznaky (horúčka, zimnica,...) objavili až po výsype. Po odpadnutí poslednej chrasty je človek neinfekčný.

Ako informuje Svetová zdravotnícka organizácia, podľa dát od 1. januára do 22. júna 2022, opičie kiahne boli potvrdené v 50 krajinách sveta, nakazených bolo 3413 ľudí.

Celý zoznam si môžeme pozrieť TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy