Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Johnson odstúpil z pozície lídra britskej Konzervatívnej strany
Zdielať na

Johnson odstúpil z pozície lídra britskej Konzervatívnej strany

Archívna reportáž

Johnson zasadol na post premiéra v roku 2019.

LONDÝN / Britský premiér Boris Johnson odstupuje z pozície lídra Konzervatívnej strany. Naplno tak začína proces výberu nového lídra konzervatívcov, a teda aj budúceho ministerského predsedu. Johnson pred sídlom britských premiérov v Downing Street povedal, že zostane vo funkcii predsedu vlády dovtedy, kým nebude vybraný nový líder konzervatívcov. Johnson oznámil odchod po bezprecedentnej vlne rezignácií vo vláde.

Súboj o miesto lídra konzervatívcov sa uskutoční v lete a nový premiér bude vybraný pred októbrovou straníckou konferenciou. O vedenie Konzervatívnej strany a vlády sa podľa britských médií chystá uchádzať generálna prokurátorka Suella Bravermanová či nový minister zdravotníctva Steve Barclay.

Donelanová sa stala piatou členkou vlády, ktorá kvôli premiérovi rezignovala. Len niekoľko hodín pred ňou podal demisiu minister pre záležitosti Severného Írska Brandon Lewis a rad námestníkov. Z Johnsonovej širšej vlády tak už odišlo viac ako 50 britských poslancov, na premiérovu rezignáciu tak bol vyvinutý bezprecedentný tlak.

Johnsonovi uškodil aj škandál počas lockdownu

Johnson stratil dôveru mnohých členov svojej strany kvôli škandálu známemu ako Partygate, ktorý vyvolali správy o večierkoch v jeho sídle v Downing Street v čase lockdownu. Johnsona naposledy zasiahol škandál okolo bývalého námestníka hlavného whipa Christophera Pinchera, ktorý čelí obvineniu zo sexuálneho napadnutia. Whip je poslanec, ktorý dohliada, aby príslušníci strany hlasovali v snemovni podľa straníckych záujmov. Pinchera vymenoval Johnson do funkcie tento rok vo februári. Najprv tvrdil, že o vyšetrovaní Pinchera nič nevedel. Downing Street neskôr uviedla, že na prípad zabudol, a Johnson sa za pochybenie ospravedlnil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy