Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Znečistené vody na Slovensku sú ekologická hrozba. Na riešenie problému potrebujeme milióny eur
Zdielať na

Znečistené vody na Slovensku sú ekologická hrozba. Na riešenie problému potrebujeme milióny eur

PREŠOV / Kedysi veľká sláva, dnes časovaná ekologická hrozba. Po chýrnych Solivaroch ostali v Prešove pod zemou ložiská plné soľanky, ktorá sa tlačí nahor. Na riešenie problému sú potrebné milióny eur. Podľa mesta by to mal riešiť štát ako environmentálnu záťaž.

"Sťažujú sa ľudia, že zrazu sa im objavila v studniach slaná voda," informuje bývalá vedúca bane Viera Ježíková. Skorodované vrty a vytekajúca soľanka. Podľa mesta je ložisko slanej vody časovanou ekologickou hrozbou.

To, čo sa deje v podzemí vie najlepšie Viera Ježíková. V závode odpracovala 30 rokov. Bola vedúcou bane a šéfkou ťažby. Problémom je podľa nej nie je len vytekajúca soľanka, ale vydolované územia je potrebné niečím pevným zasypať. Inak sa môže stať, že sa zem prepadne ako sa to stalo pred rokmi.

"Nerastné bohatstvo patrí štátu, vrty súkromnej spoločnosti, ktorá sa nedá dohľadať a pozemky sú vo vlastníctve súkromných osôb. O ďalšom postupe by mal rozhodnúť štát," informuje primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová. Podľa mesta by to mal riešiť štát ako environmentálnu záťaž. No zdá sa, že také ľahké to nebude. Ministerstvo životného prostredia sa odvoláva na ministerstvo hospodárstva a ministerstvo hospodárstva na ministerstvo životného prostredia, vraj im k tomu zaslali v minulosti návrh technického riešenia.

Rieka Slaná je stále plná toxických látok 

Rieka Slaná pri Rožňave má stále oranžovú farbu a nie je v nej žiaden život. Banskí záchranári pritom už v bani odklonili prítok vody, čím dosiahli, že do rieky vteká o 90% menej toxických látok. Ekologickú katastrofu však toto opatrenie stále nevyriešilo. V rieke sa totiž stále nachádza približne dve a pol tony arzénu a každý deň priteká ďalší.

Každý deň do rieky vtekajú približne 3 kilogramy arzénu. Ide o množstvo, ktoré je prekročené štvornásobne. "Dostane sa do vodných organizmov, do rastlín a postupne aj do človeka. Ten arzén nezmizne," informuje člen rybárskeho zväzu Tibor Varga. Množstvo železa je v Slanej prekročené približne 170-násobne. Denne do rieky vteká až 1,5 tony.

Banskí záchranári pomohli situáciu zlepšiť, stále nemôžeme hovoriť o čistej a živej rieke. Momentálne sa pripravuje projektová dokumentácia aby dokázali oddeliť silne mineralizované vody od tých, ktoré sú mineralizované menej. Pomôcť by mohla špeciálna čistička. Milióny eur potrebné na vyriešenie tejto ekologickej katastrofy však zatiaľ k dispozícii nie sú. Voda v Slanej teda ešte istú dobu ostane kontaminovaná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy