Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pod Borisom Johnsonom sa trasie stolička, polícia vyšetruje jeho tajné večierky
Zdielať na

Pod Borisom Johnsonom sa trasie stolička, polícia vyšetruje jeho tajné večierky

Archívna reportáž

LONDÝN / Londýnska polícia začala vyšetrovať večierky odohrávajúce sa na Downing Street 10. Premiér Boris Johnson ich mal organizovať počas lockdownu v roku 2020.

Párty v oficiálnej rezidencii predsedu vlády mali byť naplánované v jari a zime. Podľa slov komisárky Cressidy Dick ide o "osem udalostí porušujúcich najvážnejšie a najzjavnejšie pravidlá súvisiace s pandémiou". Johnson sa na nich mal zúčastniť spolu s viacerými zamestnancami, pričom v dobe ich konania zažívala Veľká Británia najťažšie obdobia pandémie a krajina bola v tvrdom lockdowne.

Na verejnosť sa nedávno dostala aj mailová komunikácia označená ako "oficiálna, citlivá, len pre No. 10". Martin Reynolds, šéf premiérovej kancelárie, v nej pozýva viac ako 100 zamestnancov na večierok:

"Ahoj všetci,

po takom neuveriteľne náročnom období si myslíme, že by bolo pekné vyťažiť z tohto pekného počasia čo najviac a dať si dnes večer pár sociálne dištancovaných drinkov v záhrade čísla 10.

Budeme radi, ak sa k nám od 18:00 pripojíte. Prineste si vlastný 'chlast'!

Martin"

​Stolička sa pod Borisom Johnsonom trasie čoraz viac, ešte tento týždeň mala svoju správu zverejniť tajomníčka úradu vlády Sue Gray, pričom tá bude kľúčová pre jeho budúcnosť. Otázkou zostáva, ako ju ovplyvní vyšetrovanie polície, ktoré môže poriadne zamiešať kartami. Prichádza napriek predchádzajúcim vyjadreniam kompetentných hovoriacich o neriešení porušení lockdownu z minulosti.

Predseda vlády účasť na večierku priznal, avšak v následnom ospravedlnení podotkol, že malo ísť o pracovné stretnutie spĺňajúce všetky nariadenia o sociálnych odstupoch. V júni 2020 sa mal navyše takisto na Downing Street zúčastniť narodeninovej oslavy, no znova sa odvolával na to, že žiadne pravidlá neporušil.

Kauza dostala v Anglicku názov "Partygate" a rozčúlila veľkú časť tamojšej populácie, ktorá sa v uplynulých dvoch rokoch prakticky nemohla stretávať so svojimi najbližšími. Ľudia dostávali pokuty až do výšky 10 000 eur, vládnym úradníkom ani predsedovi vlády však do schránky dodnes žiadna neprišla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy