Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Naď o situácii na Ukrajine: Je to vážnejšie ako si myslíme. Pri našich hraniciach zasahuje ruská technika
Zdielať na

Naď o situácii na Ukrajine: Je to vážnejšie ako si myslíme. Pri našich hraniciach zasahuje ruská technika

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Napriek tomu, že sa nám téma konfliktu na Ukrajine a sporu Ruska s USA môže zdať vzdialená, nie je to úplne tak. To, že geopolitické napätie eskaluje a častejšie sa hovorí o možnosti otvoreného vojenského konfliktu naznačuje i fakt, že sa situáciou bude dnes na rokovaní mimoriadnej bezpečnostnej rady zaoberať aj vedenie nášho štátu.

Slováci si situáciu na Ukrajine neuvedomujú

"Na ukrajinskej hranici je momentálne množstvo vojakov a tiež evidujeme aj vojenskú techniku, ktorá nie je len obranného charakteru. Od minulého roka sledujeme situáciu, od októbra sa zvyšuje počet ruských vojakov na hranici s Ukrajinou. Už dlhšie pracujeme na plánoch, aj keby nedošlo k priamemu vojenskému zásahu na Slovensko," uviedol minister obrany Jaroslav Naď. Zhodnotil po mimoriadnom rokovaní bezpečnostnej rady štátu minister obrany. V tom, že situácia je vážna a je tu reálna hrozba konfliktu súhlasia i bývalí diplomati

"Od minulého roka má USA na stole obranné požiadavky od Ruska. Súčasťou sú aj nejaké veci s ktorými nemôžeme súhlasiť. Situácia je naozaj vážna a požiadavky Ruska sú neakceptovateľné. Rokujeme aj s ruskou stranou, tá ale odmieta pokračovať bez písomných odpovedí. Situácia na Ukrajine nie je príliš vzdialená, my sa ale snažíme obhajovať vlastné požiadavky. Nie je to tak, že zrazu chceme sankcie od Ruska, pretože to je balíkom diplomacie. Vidíme aj riešenie, ako by sa konflikt mohol riešiť," uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok.  

Situácia by sa nemala zneužívať

Naď uviedol, že tento záujem by nemal byť dôvodom politického sporu. "Ak niekto zneužíva strach ľudí, ktorý sám šíri, koná proti národnoštátnym záujmom ľudí. Ľudia by mali ukázať nesúhlas s rôznymi protestami, ktoré škodia celému štátu," povedal Naď. 

Korčok tvrdí, že Slovensko je výnimkou v Európe, v ktorej sa ľudia búria proti obrannej zmluve s USA. "Je to v záujme všetkých občanov. Nie je to o tom, že teraz sem prídu rodinný príslušníci," uviedol Korčok. "Dlho som pôsobil v zahraničí a tieto veci sú úplne v poriadku," pokračoval Korčok. "Ja hodnotím debatu o zmluve za podstatnú, pretože sa pýtajú to, čo ľudí desí," komentoval obrannú zmluvu s USA Ivan Korčok. 

Situácia sa týka aj Slovenska 

"Slováci si neuvedomujú dôležitosť situácie, ktorá je na Ukrajine, ani to, že sa to reálne týka aj nás. My sme v potrebnej chvíli ochotní zasiahnuť," uviedol Naď. "Snažíme sa, aby k migračnej kríze nikdy nedošlo. Ak chceme posilniť obranu, musíme byť pripravení," uviedol Korčok. 

"Berieme do úvahy všetky možnosti, aj to, že by cez našu krajinu prechádzali migranti. Možné je všetko. Aliancia nám netlačí vojakov do krajiny, ona len reaguje na to, čo sa deje. Každý má právo vyhodnotiť situáciu, neviem prečo niekto straší americkými základňami. Práve naopak, krajiny o týchto vojakov žiadajú. Máme názory na to, čo sa deje na Ukrajine a v prípade nebezpečia, sme pripravení konať," uviedol Naď. 

Minister obrany uviedol, že sa nejedná o žiadne cvičenie. "Nebolo deklarované, že by sa malo jednať o cvičenie. Všetky jednotky, ktoré sú nasadené, sú tam z nejakého dôvodu," povedal Naď. 

Podporu vyjadrila aj SaS

"Slovenská republika musí vyslať jasný signál, že stojí na strane Ukrajiny a mierových princípov. Dodržiavanie medzinárodného práva a základov, na ktorých je postavená od roku 1989 bezpečnostná architektúra Európy, je jediná cesta, ako nájsť politickú a diplomatickú vôľu k zníženiu napätia," uviedol hovorca SaS Ondrej Šprlák. 

Témou je aj Akčný plán boja proti legalizácii 

Členovia vlády na odobrili plán práce Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky na rok 2022. Rada by sa mala v tomto roku venovať napríklad hrozbám pre jadrové zariadenia a materiály či Správe o stave jadrovej bezpečnosti jadrových zariadení na Slovensku.

Témou bezpečnostnej rady v roku 2022 by mal byť aj Akčný plán boja proti legalizácii výnosov z trestnej činnosti, financovaniu terorizmu a financovaniu rozširovania zbraní hromadného ničenia s výhľadom do roku 2024. Vojenské spravodajstvo by malo vo februári na rokovanie rady predložiť materiál o Ochrane utajovaných skutočností v rámci modernizačných projektov Ministerstva obrany Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy