Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Žiaci a študenti si prebrali koncoročné vysvedčenia. Na východ zavítal aj minister školstva
Zdielať na

Žiaci a študenti si prebrali koncoročné vysvedčenia. Na východ zavítal aj minister školstva

SLOVENSKO / Vo štvrtok, 30. júna, je posledný deň školského roka a od piatka, 1.júla, sa začínajú letné prázdniny. Na zaslúžený oddych sa teší aj 63-tisíc učiteľov po celom Slovensku. Žiakom dvoch základných škôl v Humennom koncoročné výsledky prišiel odovzdať sám minister školstva.

​Školský rok sa končí pre pol milióna žiakov základných škôl a pre takmer 215-tisíc stredoškolákov.

Na Zemplín zavítal minister školstva

Branislav Gröhling (SaS) odovzdával vysvedčenia na základnej škole Pugačevovej a na škole Ján Švermu. 

Nechýbali selfíčka a so žiakmi si aj zažartoval

Priamo z rúk ministra si vysvedčenie prevzali deviataci. "Je to veľká pocta, štyri roky nám odovzdávala vysvedčenia naša triedna a teraz minister. Je to výnimočné," hovorí žiačka 9. ročníka Základnej školy Jána Švermu v Humennom, Janka. "Je to pre nás časť, rozprávali sme o projekte modernizácie školy," tvrdí riaditeľ Základnej školy Jána Švermu v Humennom, Jozef Šalata. 

Minister hovoril aj o zlepšení ohodnotenia zamestnancov v školstve

Tvrdí, že je to na dobrej ceste. "Bohužiaľ, sme museli zažiť protesty, ale už prebieha kolektívne vyjednávanie, vyvíja sa to dobre, požiadavka na minimálne 10% bude verím splnená," hovorí minister školstva Gröhling (SaS). 

Žiaci sa do školských lavíc vrátia opäť 5. septembra

Niektorí ešte ale počas prázdnin absolvujú letnú školu. Cieľom je vyrovnanie rozdielov vo vedomostiach a zručnostiach. A to jednak pri žiakoch so sociálne znevýhodneného prostredia, no tiež na integráciu žiakov prichádzajúcich z Ukrajiny.

Slovenská komora učiteľov doručila vláde vizitky s menami a odkazmi zamestnancov školstva, ktorí definitívne v školstve končia. Vyberať si medzi učením detí verzus založiť si a živiť rodinu, je krutá voľba. V niektorých lokalitách je situácia s hľadaním učiteľov s nástupom od septembra kritická. Štrajková pohotovosť nateraz pokračuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy