Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Problémy s plynom z Poľska: Časť meracích zariadení previezli naspäť k dodávateľovi
Zdielať na

Problémy s plynom z Poľska: Časť meracích zariadení previezli naspäť k dodávateľovi

VÝRAVA / Už o pár dní sa mala začať komerčná prevádzka slovensko-poľského plynovodu na východe Slovenska. Jeho úlohou je posilniť energetickú bezpečnosť a znížiť našu závislosť od ruského plynu. Aktuálne je ale jasné, že plynovod tak skoro v prevádzke nebude. Časť zariadenia museli pomocou žeriavu previezť naspäť k dodávateľovi.

Presne pred mesiacom neďaleko obce Výrava v Medzilaborskom okrese si premiér Eduard Heger prišiel obzrieť hraničnú preberaciu stanicu slovensko-poľského plynovodu. "Jedna táto rúra, ktorú tu vidíte, by stačila zásobovať celé Slovensko," uviedol generálny riaditeľ Eustream, Rastislav Ňukovič. "Nám dodá bezpečnosť v dodávkach plynu, zároveň nám umožní prístup k plynu dodávaného ako LNG z prístavov z Poľska," povedal Heger. 

Skúšobná prevádzka mala začať začiatkom júla 

Práve tu odznelo, že komerčná skúšobná prevádzka príde na rad začiatkom júla. Už teraz je ale jasné, že to tak skoro nebude. Vo Výrave miestni zaregistrovali žeriav, ktorý časť zariadenia zo stanice odviezol.

Podľa prevádzkovateľa prepravnej siete pred sprevádzkovaním plynovodu je potrebné urobiť sériu skúšok a ich súčasťou je aj kontrola meracích zariadení. "Priebežné výsledky týchto skúšok viedli k nutnosti overenia kalibrácie časti týchto zariadení," hovorí špecialista externej komunikácie Eustream, Pavol Kubík. 

Podľa informácií TV JOJ časť zariadení previezli späť k dodávateľovi 

Časť zariadení podľa zdroja televízie JOJ museli previezť naspäť k dodávateľovi do Holandska na vykonanie kontroly. "Očakávame, že v prípade úspešných testov môže byť plynovod pripravený na prevádzku v nasledovných týždňoch," tvrdí Kubík. 

Samotné potrubie plynovodu je už v celej dĺžke pod zemou a už je aj natlakované na prevádzkový tlak. "Spoločnosti SPP sa už podarilo znížiť závislosť od dovozu ruského plynu o 65%. Dodávky skvapalneného plynu LNG prichádzajú predovšetkým cez Chorvátsko a v súčasnosti ide o viac, ako jednu loď mesačne. Fyzicky na Slovensko priteká aj plyn z Nórska," informuje hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Mária Pavlusík Némethová. 

O pár rokov by sa plyn mohol začať ťažiť aj v katastri Malženíc

Obec sa nachádza neďaleko Trnavy, čím by sa mohla postupne zvýšiť domáca ťažba z aktuálneho 1% až na úroveň 10% spotreby Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy