Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Plytváme potravinami. Ročne "vyhodíme" 150 eur
Zdielať na

Plytváme potravinami. Ročne "vyhodíme" 150 eur

BRATISLAVA / Napriek enormnému zdražovaniu potravín nimi stále vo veľkom plytváme. Ročne skončí v smetiakoch viac ako 543 - tisíc ton jedla. Mnohé potraviny pritom nie sú ani len rozbalené. To ukazuje, že niektorí ľudia nevedia s jedlom hospodáriť.

Ľudia nakúpia viac a nestihnú spotrebovať. "V odpadových nádobách nachádzame až sto kg potravinového odpadu ročne na jedného Slováka," uviedla analytička Eva Sadovská z WOOD & COMPANY. V prepočte na počet obyvateľov Slovenska sú ale čísla alarmujúce. Ročne totiž ľudia vyhodia 543 miliónov kilogramov potravín.

Problém s plytvaním potravín je o to citeľnejší, že na Slovensku si poriadny obed každý druhý deň nemôže stále dovoliť takmer 12% ľudí. A to je až 634 - tisíc Slovákov. Ide najmä o osamotených starých ľudí a domácnosti s jedným dospelým a maloletými. "Keď vyhadzujeme potraviny, tak takto vlastne ročne vyhodíme do smetných nádob 100 - 150 eur," konštatovala analytička Sadovská. A to je v prepočte až neuveriteľných viac ako 815 miliónov eur.

"Žijeme v časoch extrémne hojných a nevážime si to. Snažím sa to minimalizovať a vždy to považujem za veľkú tragédiu," priznal v ankete Tomáš. K nútenému plytvaniu vo veľkom, žiaľ, dochádza aj v školských jedálňach. Fašírky v jednej zo škôl končili väčšinou v okienku pre použitý riad, boli totiž rybacie. "Nenávidím rybu," priznal jeden zo žiakov. Rovnako v nádobách kuchynského odpadu skončili aj hrášková polievka a slovenský zemiakový šalát. Podľa noriem musia mať deti v školskej jedálni rybu aspoň raz týždenne. "Máme zmluvy s firmami, ktoré nám toto jedlo likvidujú, lebo inak nemôžeme, prípadne tu máme skúšobne kompostér," vysvetlila riaditeľka školy, Zuzana Langschadlová. Na plytvanie jedlom sa denne musia pozerať aj kuchári, ktorí ho pripravujú a nie je im to jedno. "Je to veľmi zlý pocit, že robíme a potom to takto skončí, ako to skončí," povedal kuchár Zoltán Fiala. Školy platia desiatky eur za odvoz nedojedeného jedla. "Počíta sa to okolo 20 kilogramov denne," konštatovala riaditeľka. "Je pravda, že máme dané recepty, ale snažíme sa to tak nejak vykompenzovať, aby to bolo chutné, možno by gyros jedli každý deň. Človek sa snaží dobre variť, ale neviem, voľáko to nevychádza," priznal kuchár Fiala. 

Cestou sú teda rozumnejšie nákupy a separované triedenie kuchynského odpadu. "Keď dajú do zvláštnej nádoby kuchynský odpad včítane toho prebytku potravín, uvidia koľko potravín nakupujú zbytočne a koľko potravín vyhadzujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy