Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Na Slovensku je znovu Uhorská kráľovská koruna. Zdobila hlavy desiatok panovníkov
Zdielať na

Na Slovensku je znovu Uhorská kráľovská koruna. Zdobila hlavy desiatok panovníkov

TRENČÍN / Po 400 rokoch sa Trenčín opäť môže pýšiť uhorskou kráľovskou korunou. Nemajú síce originál, ale vyrobili si repliku. Podľa odborníkov ide o dokonalú kópiu koruny, ktorú nosila napríklad Mária Terézia, či František Jozef I.

Repliku uhorskej kráľovskej koruny vyrobili trenčianski zlatníci. Strávili pritom viac než 1000 hodín.

"Snažili sme sa prispôsobiť tej výrobe, podľa toho, aké mali oni možnosti," informuje zlatník a dizajnér Augustín Hôrka. Pri výrobe začínali s papierovým modelom, aby zistili, či všetko bude sedieť podľa podkladov, ktoré mali. Keď vyladili všetky detaily, potom korunu vyrobili zo striebra a to pozlátili. Replika je na nerozoznanie od originálu. 

"Je tam 362 pravých perál, 98 drahých kameňov, z ktorých 85 je prírodných," povedal riaditeľ Mikuš Diamonds Martin Mikuš. Uhorskú kráľovskú korunu nosilo na hlave 50 panovníkov. 

V týchto dňoch uplynulo presne 400 rokov odvtedy, ako do Trenčína priviezli skutočnú uhorskú korunu. Schovali ju v jednom z domov na námestí. Po troch mesiacoch ju odviezli preč a momentálne je vystavená v maďarskom parlamente. Jej kópia však v Trenčíne zostane. Má byť lákadlom tohtoročnej turistickej sezóny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy