Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Červenkovi znížili trest o rok
Zdielať na

Červenkovi znížili trest o rok

Známy Roman Č., ktorý ušiel policajtom cez okno toalety v nemocnici na bratislavských Kramároch, si odsedí 5 rokov

Rozhodol o tom dnes odvolací Krajský súd v Bratislave. Okresný súd Bratislava III Romana Č. pôvodne poslal za mreže na šesť rokov.

Prvostupňový súd odsúdil Romana Č. 31. marca tohto roku. Spolu s ním vtedy odsúdili aj jeho spoluobžalovaného Pavla B. na dva roky väzenia s podmienečným odkladom na dva roky.

Podľa obžaloby Roman Č. a Pavol B. 22. mája 2001 v Bratislave na Ihriskovej ulici fyzicky napadli poškodeného, začali ho udierať a kopať po celom tele, z krku a z ruky mu stiahli retiazky a prsteň a zobrali mobilný telefón, čím mu spôsobili škodu 780 eur (23.500 Sk).

Odsúdený pôjde už v stredu 25. novembra z výkonu väzby do väzenia s minimálnym stupňom stráženia. Sadzba v jeho prípade bola dva až desať rokov. Vzhľadom na veľký časový odstup vykonaného skutku (22.5.2001) a podania obžaloby (19.12.2005) súd zmiernil Romanovi Č. trest. Dnešný verdikt je právoplatný.

Poškodený z prípadu lúpeže šperkov a mobilu je v súčasnosti vo väzení. Za lúpež, vydieranie a nebezpečné vyhrážanie si v ilavskej väznici odpykáva desaťročný trest. Roman Č. nepopiera, že s ním mal konflikt, tvrdí však, že ho nenapadli preto, aby sa zmocnili jeho vecí.

Podľa obhajcu Romana Č. mal byť skutok kvalifikovaný ako výtržníctvo nie ako lúpež. Obžalovaný bol odsúdený aj minulosti. Išlo o krádeže a lúpeže mobilov, šperkov či oblečenia. V roku 2003 dostal tri roky, z väzenia ho však podmienečne prepustili.

Voči Romanovi Č. sa stále vedú dva súdne procesy. V prvom prípade ide o obvinenie z bankovej lúpeže v bratislavskej Rači z januára minulého roka. V druhom mal napadnúť policajta a vyprovokovať krčmovú bitku. Tu je obžalovaný z výtržníctva a útoku na verejného činiteľa.

Pri legitimácii inej osoby v nočných hodinách pred račianskou reštauráciou sa údajne Roman Č. začal policajtom vyhrážať, nadávať im a chcel volať aj prezidentovi PZ Jánovi Packovi. Policajti ho vtedy zadržali, pritom sa im asi tri razy pokúsil utiecť. Útoku na verejného činiteľa sa mal podľa obžaloby dopustiť tak, že policajta udrel čelom do tváre.

Prokuratúra viní Romana Č. aj z toho, že začiatkom februára tohto roku vyprovokoval bitku v inej račianskej reštaurácii. Z partie mladých ľudí si útok Romana Č. mal odniesť Martin K., prezývaný Rasty. Údajne ho obžalovaný udrel čelom do nosa a škrtil ho. Roman Č. pred súdom tvrdil, že bitku vyprovokoval Rasty a on sa ani nebránil, pretože bol na kauciu prepustený z väzby. Obžalovaný po bitke skončil so zlomeným nosom.

Roman Č. je obžalovaný z ozbrojenej lúpeže pobočky banky na Detvianskej ulici v bratislavskej Rači. Pred 17. hodinou 3. januára 2008 mal maskovaný a pod hrozbou použitia zbrane žiadať peniaze. Z banky si údajne odniesol takmer 5642 eur (170.000 Sk).

Policajtom unikol Roman Č. 16. januára 2008, následne muži zákona spustili pátraciu akciu, ktorá spôsobila dopravné komplikácie v hlavnom meste. Príslušníkov zodpovedných za útek neskôr z Policajného zboru prepustili. Po tomto úteku z nemocnice na bratislavských Kramároch ho polícia napokon 26. mája 2008 chytila.

Policajti ho spozorovali v tento deň večer v okolí Hruškovej ulice v bratislavskej Rači. Roman Č. narazil s autom na jednej z križovatiek v Rači neďaleko domu, kde býva jeho rodina, a následne ušiel smerom do záhrad. Chytili ho na strome, na ktorom visel a držal sa konára.

Zdielať na

Najčítanejšie správy