Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Meteorológovia a záchranári varujú: V niektorých okresoch Slovenska očakávame horúčavy až do 35 stupňov
Zdielať na

Meteorológovia a záchranári varujú: V niektorých okresoch Slovenska očakávame horúčavy až do 35 stupňov

SLOVENSKO / Najteplejší deň bude v pondelok, 19. júna. Výstrahy druhého stupňa sa týkajú najmä južných okresov. Opatrní by mali byť ľudia od Záhoria cez Podunajskú nížinu, až po Východoslovenskú nížinu. Meteorológovia vyzývajú ľudí, aby sa chránili pred slnkom.

Horúčavy potrápia takmer celé Slovensko

Teplomer môže podľa meteorológov ukazovať až do 35 stupňov Celzia. "Ten veľmi teplý vzduch, ktorý sa k nám v priebehu víkendu začal presúvať a v priebehu pondelkového dňa vyvrcholí, prinesie teploty, ktoré nie sú zvyčajné. UV index bude tiež vysoký," informuje meteorologička Miriam Jarošová. 

Ako sa prejavuje prehriatie? 

Rizikovými skupinami sú v tomto počasí najmä deti, seniori, či osoby so srdcovo-cievnym ochorením. "Samotné prehriatie má niekoľko varovných signálov. Patrí medzi ne potenie, slabosť, bolesti hlavy, začervenanie alebo bledosť pokožky, môže byť prítomné aj zvracanie prítomným kolapsom," informuje hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Andrej Hirjak.

Ako predísť prehriatiu? 

Pri vysokých teplotách nezabúdajte na pitný režim, nevystavujte sa ostrému slnku. Pomôže aj osvieženie.

Teplé počasie uvítali aj ľudia na juhu Slovenska

Termálne kúpalisko v Komárne ale zatiaľ nepraskalo vo švíkoch. Tropická teplota nad 31 stupňov Celzia vylákala ľudí, aj na breh našich dvoch najväčších riek.

Vodu na sútoku Dunaja aj Váhu okúsili už nielen plavci, ale aj majitelia lodí a vodných skútrov. Rybári na opačnom brehu si vystačili vodou vo fľašiach. S fľašou vody a citronády chodia vyzbrojení viacerí Slováci. Dostatočným pitným režimom viete predísť akýmkoľvek kolapsom.

Mnoho cestujúcich vyhľadáva kvôli klíme práve rýchliky. No ani v tých nie je častokrát najpríjemnejšie. "Tam je klíma niekedy pustená až moc," hovorí cestujúca. Od stredy, 1. júna, do nedele, 19. júna, záchranná zdravotná služba eviduje 1 262 výjazdov. Aj v porovnaní s minulým rokom počet prípadov stúpa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy