Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Matovič opäť kritizuje prezidentku. Je presvedčený, že ide o pomstu
Zdielať na

Matovič opäť kritizuje prezidentku. Je presvedčený, že ide o pomstu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Igor Matovič sa opäť obul do prezidentky. Môže za to vetovanie protiinflačného balíka. Šéf rezortu financií je presvedčený, že zo strany hlavy štátu ide o pomstu. Uviedol to v politickej diskusii TV Markíza. Vetovaným zákonom sa majú poslanci zaoberať na schôdzi v utorok, 21. júna. Nie je vylúčené, že zasahovať bude musieť Ústavný súd SR.

"Je veľmi zvláštne, že nevetovala, keď Fico s Pellegrinim tri dni pred voľbami vyslovene preto, aby si kúpili dôchodcov, prijali návrh zákona o trinástych dôchodkoch a teraz zrazu vetuje," takto reagoval minister financií Igor Matovič (OĽaNO) na rozhodnutie prezidentky, ktorá v utorok, 7. júna, oznámila, že bude vetovať balíček na pomoc rodinám. "Budem ho vetovať vo všetkých častiach, ktoré sa týkajú opatrení, ktoré mali nadobudnú účinnosť od 1.1.2023 " uviedla v tom čase prezidentka Zuzana Čaputová. 

Podľa prezidentky bolo zbytočne použité skrátené, legislatívne konanie a do diskusie neboli prizvaní odborníci. Autor protiinflačného balíku tvrdí, že prezidentka, si zobrala ako rukojemníkov dva a pol milióna rodičov a ich deti. Igor Matovič chce urobiť všetko preto, aby veto prezidentky bolo v parlamente prelomené. "Treba schváliť prorodinný balíček v parlamente tak, aby od 1.7. rodiny mohli čerpať pomoc. Pre rodinu s dvomi školákmi je to približne 60 eur mesačne a myslím si, že to pomôže," hovorí minister práce Milan Krajniak. 

Niektorí opoziční poslanci majú iný názor

"V tomto návrhu musia byť zaradení seniori, teda, aby bol schválený aj štrnásty dôchodok pre seniorov a druhý podstatný návrh je v tom, aby boli zaradení aj pracujúci, ktorí majú nižšiu mzdu ako 1 600 eur v hrubom," tvrdí podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši. 

Prezidentka avizovala, že ak bude jej veto v parlamente prelomené, tak sa obráti na Ústavný súd SR. Ten by vraj mohol definitívne rozhodnúť, kedy je možné využiť skrátené legislatívne konanie. Minister financií sa ale toho nebojí. "Ak bude Ústavný súd SR naďalej konzistentný a bude rozhodovať tak, ako rozhodoval doteraz, tak rodiny by mal podržať," tvrdí Matovič. 

Šéf rezortu financií hovorí o zbytočných hysterických reakciách voči jeho osobe. Poslankyňa z liberálnej SAS mu posiela takýto odkaz: "Ja si nemyslím, že sa táto vláda háda, ja si myslím, že konflikty vytvára jeden človek, ktorý je neustále s niekým v konflikte," uviedla poslankyňa Vladimíra Marcinková v relácií TA3 V politike. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy