Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pestoval drogy alebo burinu? Nový posudok v prípade Miloslava Weizera môže zvrátiť vysoký trest
Zdielať na

Pestoval drogy alebo burinu? Nový posudok v prípade Miloslava Weizera môže zvrátiť vysoký trest

SLOVENSKO / Pestoval drogy alebo len burinu? Prípad Miloslava Weizera, ktorému v skleníku našli 11 rastlín konope ukazuje, že hranica medzi beztrestnosťou a dlhoročným väzením môže byť veľmi tenká. Nový posudok v jeho prípade by mohol zvrátiť vysoký trest.

Šestnásť rokov väzenia a prepadnutie majetku

Miloslav z južného Slovenska sa k vysokému trestu dopracoval pestovaním marihuany na farme. Podľa slov manželky si chcel vyrobiť takzvané Fénixové slzy. Vo väčšine rastlín polícia skutočne zistila len minimum účinnej látky THC, v troch ale o niečo prekročil súdmi tolerovanú hranicu dve percentá. "2,4 a 2,7 a 2,8," hovorí manželka obvineného, Irena Weizerová. 

Podľa odborníka je to niekoľkonásobne menej, ako má marihuana, ktorú si zháňajú jej užívatelia. "Uvádza monitorovacie centrum, že priemerná koncentrácia THC v dostupnej marihuane je 21 percent. Toto poviem, že je naozaj veľa. Štatistiky NAKA uvádzajú 11 percent," informuje odborník na drogové politiky Jakub Popík.

Záver nového znaleckého posudku by v ich prípade mohol priniesť zvrat. Okrem iného totiž hovorí aj toto: "Tých 2,8 percenta nemôže vyvolávať závislosť," tvrdí Popík. "Je vysoko pravdepodobné, že by nedošlo k predaju, nakoľko by to nemalo účinok na 90 percent užívateľov," hovorí advokát Igor Ribár. 

Advokát chce teraz dokázať, že ani zvyšné 3 rastliny v skutočnosti drogy nie sú, a to pre nízke hladiny THC.

O nižší trest bojuje aj Jozef Šípoš 

Medzitým o nižší trest bojuje aj Jozef Šípoš, ktorý z marihuany vyrábal maste. Kriminalisti vyrátali, že konope, ktoré sušil na povale, malo hodnotu cez 180-tisíc eur. Dostal za to 20 rokov. Podľa obhajoby je výpočet nereálny a trest drakonický. Umožňujú to ale súčasné metodiky a zákony. 

"Naša legislatíva nerozlišuje medzi tým, či ste uvarili a následne dílovali 10 kíl pervitínu po celej Európe, alebo či ste si vypestovali 3 kg marihuany doma,"  hovorí Ribár. "To je pestovanie, oni synovi nedokázali predaj," hovorí Šípoš. 

Legalizácia marihuany na Slovensku 

Už od roku 2023 by mohlo byť konope dostupné na lekárske účely. Uplatnenie by našlo pri v onkológii, neurológii, aj pri liečbe bolestí.

Odborníci sa inšpirovali Českom

"Je to na lekársky predpis, je to magistrami pripravovaná kapsula, ktorá má určitú gramáž účinnej látky, ktorá je certifikovaná," hovorí primárka oddelenia paliatívnej starostlivosti Národného onkologického ústavu v Bratislave, Andrea Škripeková. 

Primárka paliatívy v Národnom onkologickom ústave ale upozorňuje, že pod medicínu jednoznačne nebude patriť domáce pestovanie. "To užívanie je limitované, dáta nie sú konzistentné a je to doplnkový liek," tvrdí Škripeková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy