Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vláda v rámci Plánu obnovy vydala desatoro, ako šetriť s energiami do najbližšieho vykurovacieho obdobia
Zdielať na

Vláda v rámci Plánu obnovy vydala desatoro, ako šetriť s energiami do najbližšieho vykurovacieho obdobia

BRATISLAVA / V budove parlamentu začali šetriť energiami, keďže peniaze, ktoré mali na celý rok, už minuli. V podobnej situácii sa ocitli aj ďalšie verejné budovy nielen v Bratislave, ale po celom Slovensku. Nie je to len pre zdražovanie, ale aj pre snahu minimalizovať spotrebu zdrojov, ktoré pochádzajú z Ruska. Vláda v tejto súvislosti vydala v rámci Plánu obnovy takzvaných desatoro, ako šetriť s energiami do najbližšieho vykurovacieho obdobia

Na Slovensku máme viac ako 15-tisíc verejných budov. Sú to hlavne školy a administratívne budovy. Ich správcovia každoročne dostávajú od štátu na energie sumu, do ktorej sa musia zmestiť. V tomto roku sa ale nezmestia, keďže ceny energií niekoľkonásobne vzrástli. "Za štyri mesiace tohto roku sme spotrebovali budget na celý rok, musíme šetriť," vyjadril sa predseda NR SR Boris Kollár. Nemajú čím zaplatiť a obávajú sa, že elektrárne ich vypnú. "Museli sme vypnúť klímu v kanceláriách poslancov Národnej rady. No a keď to pôjde takto ďalej, tak ju vypneme aj v pléne a vypneme aj svetlo na hrade," dodal Kollár.

Podobne sú na tom viaceré inštitúcie po celom Slovensku. Zvýšené výdavky pocítilo aj tretie najväčšie slovenské mesto. Že to nebude jednoduché sa ukázalo už začiatkom roka pri faktúrach za verejné osvetlenie. Kým doteraz to bolo okolo pol milióna ročne, tento rok to vychádza už viac ako milión eur. Aj mesto vlastní budovy. Okrem iného aj napríklad základné školy či samotnú radnicu. Niektoré už v minulosti prešli rekonštrukciou práve preto, aby sa stali menej energeticky náročnými. Niektoré na svoju rekonštrukciu ešte len čakajú. Do majetku mesta patrí aj historická budova Župného domu, ktorá prešla rozsiahlou rekonštrukciou pred 40-timi rokmi. "Ďalšie možnosti pre zníženie energetickej náročnosti vidíme v kompletnej výmene strešnej krytiny a izolácie strechy, kompletnej výmene okien a vonkajších dverí, či výmene topných telies v interiéri s možnosťou regulácie," vyjadril sa hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

Vláda vydala desatoro

Pre správcov verejných budov a priestranstiev vydal Úrad vlády takzvané desatoro riešení, ako rýchlo a bez veľkých investícií znížiť náklady na energie zhruba o pätinu. "Tieto riešenia sú hlavne v oblasti vykurovania, ale aj spotreby elektrickej energie," vysvetlila generálna riaditeľka sekcie Plánu obnovy na ÚV SR, Lívia Vašáková. "Zníženie teploty vo vykurovaných miestnostiach o jeden stupeň," dodal analytik Richard Paksi. Taktiež meranie spotreby energie, aby sa zistilo, kde je priestor na jej ušetrenie, vyregulovanie vykurovacích sústav, útlmové režimy v budovách na noc či na víkend, zavádzanie termostatických hlavíc, alebo zatepľovanie striech a ďalšie. Väčšina odporúčaných riešení buď nestojí nič, alebo maximálne do 10-tisíc eur. Tieto riešenia ale nedokážu pokryť celé sumy, o ktoré stúpli energie. "Žiadosť sme dali ministerstvu financií, veríme, že nám rozpočet navýši," skonštatoval Kollár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy