Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Búrka vás môže zaskočiť aj na výlete na horách. Lovec búrok odporúča, ako sa chrániť
Zdielať na

Búrka vás môže zaskočiť aj na výlete na horách. Lovec búrok odporúča, ako sa chrániť

BRATISLAVA / Vo štvrtok, 16. júna prechádzal západom Slovenska búrkový front - dážď, vietor, blesky a hromy. Väčšina ľudí bola zrejme doma v bezpečí. Keď však znenazdajky udrie lokálna búrka z tepla, môže vás zaskočiť na výlete na horách. A tam už ide aj o život. Najväčšie skúsenosti s tým, ako sa pred bleskom chrániť, majú ich obdivovatelia - lovci búrok.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že lovci búrok príliš hazardujú so svojím životom a nedbajú na bezpečnosť. V skutočnosti, opak je pravdou. "Pre nás je bezpečnosť absolútne na prvom mieste, nehrnieme sa za nejakou senzáciou. Keď už ide do tuhého, tak ideme odtiaľ preč," hovorí lovec búrok Mário Šperker.

Napriek tomu sa stáva, že búrka ich prekvapí. Najmä vtedy, keď sa zdá, že odišla a objaví sa modré nebo.

"Udrel pri nás blesk, ale tak blízko, že sme ho už ani nepočuli, až potom z ozveny a cítili sme teplo z blesku," priznal Šperker.

V búrkovom období výlety do hôr, ale aj kúpanie sa v jazerách, či na kúpaliskách, môže byť životu nebezpečné. Meteorológovia, ale aj lovci búrok odporúčajú sledovať informácie na internete. Lokálne búrky z tepla sa môžu objaviť náhle a nečakane kdekoľvek.

"Dnes má každý mobil a každý si môže otvoriť SHMÚ, kde sú informácie z radaru , to je základ, bez toho ani na krok," odporúča meteorológ Peter Jurčovič.

Pokiaľ sa na oblohe objavia temné kopovité oblaky, je čas pripraviť sa na odchod do bezpečia. "V tom období byť niekde na blízku domova, alebo mať po ruke auto," povedal Jurčovič.

Ak ani jedna z týchto možností nie je po ruke, prichádzajú ďalšie možnosti, ako znížiť riziko zásahu bleskom. "Keď už ide úplne do tuhého, tak my si tie telefóny vypneme pre istotu," pokračuje Šperker. 

Ak vás búrka zaskočí na horách, dobré je prečkať ju na čistinke v lese, alebo v blízkosti lesa vo vzdialenosti výšky stromov.

"Schovávať sa pod strom je veľmi nebezpečné," potvrdil Šperker.

Ešte rizikovejšie je schovávať sa pod stromom na otvorenom priestranstve. Ak v okolí široko-ďaleko nie je les, dobré je nájsť nejakú priehlbinu, a tam sa dať do bezpečnej polohy. "Čupnete si na špičky, päty si dáte k sebe a keď už to tak fakt okolo vás trieska, tak najlepšie je si zakryť uši a možnože mať okuliare," povedal lovec búrok. 

Nepezpečné je byť na skalách, alebo zostať vo vode v jazere, či na kúpalisku. Výlety do hôr je ideálne plánovať v predpoludňajších hodinách. "Už okolo takej štrnástej hodiny je najvyšší čas odtiaľ vypadnúť," dodal meteorológ Peter Jurčovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy