Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Paralyzovaná tvár Justina Biebera: Ramsay-Huntov syndróm môže byť nebezpečný
Zdielať na

Paralyzovaná tvár Justina Biebera: Ramsay-Huntov syndróm môže byť nebezpečný

BRATISLAVA / Choroby sa nevyhýbajú ani slávnym. Kým sa s polovicou paralyzovanej tváre neprihovoril cez sociálnu sieť fanúšikom spevák Justin Bieber, mnohí ani nepočuli o takzvanom Ramsay-Huntovom syndróme. Podľa lekárov si to však nemôžeme zamieňať napríklad s chladovým ochrnutím časti tváre - tento syndróm je nebezpečnejší.

"Ako môžete vidieť, toto oko nežmurká. Nemôžem sa usmievať na tejto časti tváre. Ani nosná dierka sa nehýbe. Čiže mám plnú paralýzu polovice tváre," vyjadril sa na sociálnej sieti Justin Bieber.

Ľudí s podobným syndrómom na Slovensku veľa nie je. "Za posledných 10 až 15 rokov videl možno dvoch pacientov. Ak herpetický vírus zasiahne tvárový nerv a sluchový nerv naraz, tak vytvorí súbor príznakov a to je tento Ramsay-Huntov syndróm," informuje lekár neurologickej ambulancie Oto Petrík. Vírus čaká na chvíľu, keď je oslabená imunita a v tej chvíli sa aktivuje. Buď sa objaví pozdĺž rebier, to je pásový opar, alebo sa objaví pri tvárovom nerve, kde vytvorí spomínaný syndróm. 

 Okolo ucha sa tvoria typické bodky a človek môže prísť až o sluch. Môže to dopadnúť aj horšie a vírus môže spôsobiť zápal mozgových blán. 

Problém s ochrnutím tváre môže mať viacero ľudí, no je za tým iný problém. V tomto prípade to nie je tak nebezpečné, ako keď to spôsobuje herpetický vírus. Ochrnutie tváre môže vzniknúť z prechladnutia.

"Pri chladovom inzulte tvárového nervu dochádza k poškodeniu, opuchnutiu a tým pádom ľuďom ochrnie tvár," dodáva Oto Petrík. Tento problém nie je nebezpečný tak ako Ramsay-Huntov syndróm. Liečba nebezpečného syndrómu trvá veľmi dlho. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy