Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Podozrenie na opičie kiahne sa nepotvrdilo. Výsledok bol negatívny
Zdielať na

Podozrenie na opičie kiahne sa nepotvrdilo. Výsledok bol negatívny

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Podozrenie na vírus opičích kiahní z utorka sa nepotvrdilo.

Podozrenie sa u mladej ženy sa nepotvrdilo. Aj keď Popradčanka mala príznaky ochorenia opičích kiahní. Vzorky boli odobraté aj jej blízkym osobám. "Hoci klinický obraz alebo osobná anamnéza vo väčšine prípadov nenasvedčovali vysokej pravdepodobnosti potvrdenia diagnózy opičích kiahní, v záujme úplnej istoty sa osobám odobrali vzorky a boli vyšetrené," povedal hlavný hygienik Ján Mikas. 

V poradí ide už o piatu laboratórne vyšetrovanú vzorku s podozrením na toto ochorenie. Výsledky boli negatívne vo všetkých piatich prípadoch. Momentálne na Slovensku nemáme žiadny potvrdený prípad opičích kiahní. "Vzhľadom na široké možnosti cestovania však nemôžeme vylúčiť, že časom budeme mať potvrdený prípad opičích kiahní aj v SR," uviedol Mikas. 

Prenos musí byť kontaktnejší ako pri koronavíruse 

Opičie kiahne sa šíria ťažšie ako koronavírus, pretože sa nešíria vzduchom. "Vírus opičích kiahní sa šíri len tesným kontaktom. Najjednoduchšie sa šíri dotykom pokožky, najmä ak sú prítomné pľuzgiere," povedal infektológ Peter Sabaka. Drvivá väčšina ľudí sa nakazila pri pohlavnom styku. Inkubačná doba ochorenia je 12 dní. "Prvé príznaky sú podobné ako pri chrípke: horúčka, slabosť, zimnica a malátnosť. Po niekoľkých dňoch sa začnú objavovať pľuzgiere, ktoré nesvrbia ale bolia," uviedol. 

Pokiaľ bol človek v bežnom kontakte s pozitívne testovaným na opičie kiahne, riziko je veľmi nízke. "Ak som bol v blízkom kontakte, tak je riziko veľké. Aj v tomto prípade je ale nevyhnutné počkať na symptómy. Momentálne sa testuje len tekutina z pľuzgierov," povedal Sabaka. 

Odborníci momentálne odporúčajú očkovať len tých, ktorí boli v blízkom kontakte s chorou osobou. "Očkovanie je možné ešte v inkubačnej dobe. Lieky proti vírusu opičích kiahní existujú a sú totožné ako na cytomegalovírusia, ktoré sú bežne dostupné. Liečba je finančne náročná a zrejme bude vyhradená len pre ľudí s ťažkým prejavom," dodal Sabaka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy