Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Opozičný Smer predstavil referendové otázky. Fico chce okamžitý pád vlády a predčasné voľby
Zdielať na

Opozičný Smer predstavil referendové otázky. Fico chce okamžitý pád vlády a predčasné voľby

BRATISLAVA / Opozičné strany na čele so stranou Smer oficiálne spustili petičnú kampaň za vyhlásenie referenda, ktoré by viedlo k predčasným voľbám. Vlaňajší pokus mu pre neústavnosť zmaril strážca najvyššieho zákona štátu, Ústavný súd. A hoci expremiérovi ešte len schne atrament na petičných hárkoch, podľa špičiek justície je aj tento pokus odsúdený na neúspech.

"Ústavný súd rozhodol, že predmet referenda nie je v súlade s Ústavou SR," takto vlani Ficove ambície schladil predseda Ústavného súdu. Dnes expremiér vyrukoval s dvoma, podľa neho precízne, právne pripravenými otázkami. "Súhlasíte s tým, že vláda má bezodkladne podať demisiu," oznámil novú referendovú otázku predseda strany SMER -SD, Robert Fico. 

"Ak by sme aj vychádzali z toho, že ľudia sa v referende vyjadria k demisii vlády alebo dovolaniu ministra, ak NR aj premiér aj prezidentka majú za to tak tá osoba je opäť vymenovaná. Tak to nerieši problém," reagovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. "Či ľudia súhlasia s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia NR je možné uskutočniť referendom alebo uznesením NR SR a prikladáme konkrétny text slovenskej republiky," uviedol druhú otázku Robert Fico. "Úplne trápna anketová otázka, že takto by asi otázky v referende nemali byť. Očakával sa po ročnej snahe docenta JUDr. Robert Fico, Csc., že vyprodukuje niečo zmyslupnejšie. Toto je také dosť trápne," okomentoval Igor Matovič. Robert Fico spustil kampaň v deň, kedy sa v primaciálnom paláci na oslave 20. výročia vzniku Súdnej rady SR stretli špičky ochrancov zákonnosti v krajine. A tí sú voči expremiérovmu pokusu číslo dva skeptickí. "Otázka je síce zaujímavá, ale z hľadiska právnych dosahov nevyvoláva povinnosť pre NR SR konať," konštatoval bývalý sudca Ústavného súdu SR, Ladislav Orosz. "Vzhľadom na judikatúru ÚSR by takéto otázky nemali byť obsahom referenda, takto koncipované," povedala ministerka Kolíková. "Snažil som sa vcítiť do úlohy, ako by mala znieť referendová otázka, neviem nájsť vďaka nálezu ÚS SR žiaden operačný priestor na to, aby sa dala sformulovať otázka, ktorá by nevzbudzovala pochybnosti," reagoval predseda Súdnej rady SR, Ján Mazák. Aj preto, že na úspešné referendum treba nadpolovičnú účasť voličov, čo sa podarilo pri referendách len raz, a to pri vstupe do Európskej únie, aktuálne referendové otázky chce Smer spojiť s októbrovými komunálnymi a regionálnymi voľbami. "Pri tomto texte, ako je navrhovaný, nemá prezidentka žiaden dôvod sa obracať na Ústavný súd," vyhlásil bývalý premiér Fico. "Tvorcovia tejto otázky si nie celkom dobre prečítali rozhodnutie ÚSR SR z minulého roka, ktoré jasne hovoria, aké sú právne následky tohto referenda," povedal bývalý sudca Ústavného súdu SR, Ladislav Orosz. "V žiadnom prípade sa nedá naformulovať otázka, ako som počul," konštatoval Mazák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy