Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Do boja proti klimatickej zmene sa pustili už aj finančné inštitúcie. Klientom ponúkajú "zelené" pôžičky
Zdielať na

Do boja proti klimatickej zmene sa pustili už aj finančné inštitúcie. Klientom ponúkajú "zelené" pôžičky

BRATISLAVA / Rekonštrukcia, zateplenie, prípadne kúpa nehnuteľnosti. Ak si ich správne nastavíte, môžete v banke požiadať o zvýhodnený úver. Do boja proti klimatickej zmene sa totiž postili už aj mnohé finančné inštitúcie, ktoré začali klientom ponúkať takzvané "zelené" pôžičky. Viaceré banky ale zašli ešte ďalej.

Vyzerá to tak, že v najbližších rokoch bude hrať vo svete financií prím "zelená". A to vo všetkých podobách. Drahé energie, neistota dodávok fosílnych palív, snaha usporiť a zároveň chrániť životné prostredie už nie sú jedna motivácia. Na zelených projektoch totiž môžeme aj zarobiť. "Napríklad pri hypotéke môže byť nižšia úroková sadzba alebo odpustený poplatok, pri investíciách môže byť znížený poplatok," vyjadril sa generálny riaditeľ Partners Investments Maroš Ovčarik.

Získať zelenú pôžičku by malo byť o niečo jednoduchšie a výhodnejšie

Národná banka chce preto pristúpiť k miernejším podmienkam, najmä pri spotrebiteľských úveroch. Čo by sa malo zmeniť? "Chceme jednak predĺžiť maximálnu splatnosť týchto úverov z 8 na 10 rokov a zároveň, keďže predpokladáme istú energetickú úsporu, tak táto úspora bude pomáhať pri výpočte ukazovateľa schopnosti splácať úver," vysvetlil riaditeľ odboru Finančnej stability NBS Marek Ličák. "Cieľ všetkých týchto krokov je zabrániť klimatickej zmene cez opatrenia voči firmám, bankám, iným finančným inštitúciám, ale aj o dobrom pocite ľudí, že sami prispeli k spomaleniu týchto zmien," dodal Ovčarik. Prideľovanie certifikátov udržateľným firmám je ale ešte len na začiatku a nie každá s označením ESG je skutočne zelená. "Aj keď budú stanovené jednoznačné kritériá, neznamená to, že sa nebudú dať obísť," dodal Pavel Škriniar z EUBA.

Myšlienka podporovať udržateľné projekty je ale aj podľa analytikov správna. "Vnímame to tak, že prevencia je vždy lacnejšia, ako následné riešenie problémov," skonštatoval Pavel Škriniar. Téma udržateľnosti tak bude prítomná v čoraz väčšom počte finančných produktov, napríklad aj pri bežných účtoch. "Sú na trhu banky, ktoré zvýhodňujú bežné účty, pokiaľ k bežnému účtu nie je tlačená plastová karta," dodal Ovčarik. A to sme zjavne ešte iba na začiatku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy