Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Gyimesi stále tvrdí, že by mal Richard Sulík opustiť svoj post. SaS priznáva enormné napätie v koalícii
Zdielať na

Gyimesi stále tvrdí, že by mal Richard Sulík opustiť svoj post. SaS priznáva enormné napätie v koalícii

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanec György Gyimesi po avizovanej žltej karte kolegami stále tvrdí, že by mal Richard Sulík opustiť svoj post. Priznáva si ale dvojnásobné pochybenie, čo je už vo futbalovom slovníku na červenú kartu. Sulíkovci tvrdia, že v súvislosti s výnimkou na ruskú ropu sa vyrokovalo len to, čo sa vyrokovať dalo. Marián Viskupič z SaS zároveň priznáva enormné napätie v koalícii.

"Kritika klubu je plne oprávnená, pretože porušil som pravidlá poslaneckého klubu hnutia OĽaNO. No stojím si aj za tým, že občania Slovenska musia vedieť, že došlo k fatálnemu zlyhaniu," vyjadril sa poslanec NR SR György Gyimesi. Priznal aj to, že Igora Matoviča o svojom výstupe neinformoval a dodnes jeho postoj k tejto veci nevie. Za pochybenie pri zákone o vlajkách, aj za spôsob konania v súvislosti s ropou, mu ale hrozia dve žlté karty. To je už vo futbale na červenú. Gyimesi ale z klubu OĽaNO odísť neplánuje a verdikt vlastných chce prijať. "Nechajme sa prekvapiť. Budem tomu čeliť najmä faktami a tieto fakty doteraz nikto nespochybnil," vysvetlil.

"Na poslaneckom klube sa bude debatovať, že či pravidlá platia pre každého rovnako," vyjadril sa minister životného prostredia SR Ján Budaj. Podľa Mariána Viskupiča z SaS sa trojročnú výnimku ministrom hospodárstva vyrokovať nepodarilo. Preto to riešili premiéri na summite. A tam podľa neho hrozilo to, že nebude žiadne prechodné obdobie, až nakoniec sa dohodlo 18 mesiacov. "Prvých osem mesiacov môžete vyrábať aj distribuovať kdekoľvek do zahraničia. Tých ďalších desať mesiacov sa dá už len domáca spotreba a do Česka," vysvetlil Marián Viskupič. "Pán Heger nezabral na summite, tak ako by premiér mal. Tak pre Slovensko môže hroziť nedostatok palív pre slovenských vodičov," vyjadril sa aj poslanec Erik Tomáš. Viskupič ale tvrdí, že ohľadom ruskej ropy a produktov z nej, je to úplne opačne. "Tie krajiny nemali o to záujem. Jednoducho únia sa rozhodla, že urobí všetko preto, aby sme sa zbavili závislosti na ruskej rope. Ten Slovnaft je už dnes schopný spracovávať aj iné typy ropy," dodal. "Pokiaľ nebude môcť po 8-ich mesiacoch vyvážať svoje výrobky z ruskej ropy a 70 % svojej produkcie, tak nebude môcť produkovať vôbec," vysvetlil Erik Tomáš.

Pred problémom teraz stojí aj koalícia

Podľa Sulíkovcov stráca pôvodný význam. "Momentálne je v koalícii silné napätie. Naša protikorupčná koalícia bola nahradená populistickou koalíciou s ĽSNS," skonštatoval Viskupič. "To sú bludy, to sú politické bláboly," vyjadril sa poslanec Martin Beluský z ĽSNS. Zvyšovanie daní je pre SaS stále červenou čiarou a ich veto platí. "Toto by napríklad bol dôvod, prečo by sme mohli odísť z koalície," vysvetlil Viskupič. Napätie v koalícii spôsobil aj protiinflačný balíček, ktorý má aktuálne na stole prezidentka. Tá sa preto už 6. júna stretne so sociálnymi partnermi, zástupcami prorodinných organizácií, aj so samosprávami. "Za to, čo vláda schválila, si ľudia nenakúpia lacnejšie," vyjadril sa podpredseda parlamentu Juraj Blanár. "Nikdy nebudú všetci spokojní, teraz sa oprávnene pripomínajú penzisti," dodal na záver Budaj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy