Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
NBS chce sekať úvery, bojí sa hlavne o dôchodcov
Zdielať na

NBS chce sekať úvery, bojí sa hlavne o dôchodcov

BRATISLAVA / Národná banka Slovenska plánuje istým skupinám obyvateľov "zosekať" úvery. Dôvodom je vysoké riziko nesplácania, súčasná ekonomická situácia mnohých vystavila do problémov.

Počet žiadostí o hypotéky rastie dvojciferným tempom, úrokové sadzby sú čoraz vyššie a inflácia straší na úrovni dvanástich percent. Kombinácia týchto faktorov so sebou prináša problém, ktorý sa NBS rozhodla expresne riešiť.

Podľa najnovších prognóz až šesť percent domácností nebude schopných vrátiť bankám pôžičky, v prípade podnikov ide dokonca o takmer pätinu všetkých firiem. To, že situácia je zlá, naznačuje aj varovanie Európskej únie - nachádzame sa v zozname šiestich krajín upozornených pre nadmerné zadlžovanie a rastúcu nedostupnosť bývania.

NBS chce zakročiť, aj keď nie plošne. Zameria sa hlavne na "strieborné hypotéky", teda tie presahujúce až do seniorského veku. "Nechceme teraz sekať všetkých. Zoberme si mladších klientov, ktorí si berú úvery a nejdú do dôchodku - tam na to nie je dôvod, vidíme, že ich príjmy sú v súlade s ich dlhom. Pre nás je veľmi dôležité ísť priamo po tých sektoroch, kde nám rastie riziko," povedal riaditeľ odboru finančnej správy inštitúcie Marek Ličák.

Odporúčaným riešením je tak vybaviť si fixáciu úroku, a to aj za cenu o čosi vyšších splátok. Nikto totiž nedokáže povedať, ako vysoko budú sumy stúpať, a s každým dňom je situácia horšia. Posledná vec, po ktorej človek túži, je preniesť si hypotéku až do dôchodku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy