Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Odborníci odporúčajú nakúpiť vakcíny proti pravým kiahňam, ktoré sú účinné aj proti opičím kiahňam
Zdielať na

Odborníci odporúčajú nakúpiť vakcíny proti pravým kiahňam, ktoré sú účinné aj proti opičím kiahňam

BRATISLAVA / Opičie kiahne na Slovensku zatiaľ nie sú, no zrejme sa im nevyhneme. Rozhodne ale nie je dôvod na žiadnu paniku a už vôbec nie na porovnávanie s covidom-19. V rámci prípravy, ale už hlavný hygienik vydal usmernenie pre lekárov aj regionálnych hygienikov.

"Prípad opičích kiahní môžeme očakávať aj na Slovensku," povedal hlavný hygienik Ján Mikas. "Nejedná sa o nič podobné ako koronavírusové. Opičie kiahne sú vírusové ochorenie, dominantný príznak sú vyrážky a behom dvoch týždňov sa uzdraví," uviedol infektológ Peter Sabaka. Pomerne účinné je ale očkovanie proti pravým kiahňam. Na plošné očkovanie ale nie je žiaden dôvod. 

Vážnejší priebeh ochorenia môžu mať dojčatá, tehotné ženy či ľudia s oslabenou imunitou. Použitie očkovacej látky proti variole do štyroch dní po expozícii opičím kiahňam môže
zabrániť nástupu symptómov. Profylaktická vakcinácia do 14 dni po expozícii môže zmenit'
priebeh ochorenia. ""Pracovná skupina Ministerstva zdravotníctva SR, na ktorú sú prizývaní aj odborníci z oblasti epidemiológie, nateraz neidentifikovala opičie kiahne ako bezprostrednú hrozbu verejného zdravia. Napriek tomu odporučila zakúpiť do 5 000 dávok vakcíny proti pravými kiahňam, ktoré budú následne dodané do špecializovaných centier naprieč Slovenskom," uviedol komunikačný odbor ministerstva zdravotníctva. 

"Očkovanie proti pravým kiahňam podľa usmernenia môže zabrániť symptómom opičích kiahní, ak sa aplikuje do štyroch dní od kontaktu. Očkovanie do 14 dní môže zmeniť priebeh ochorenia," informoval hlavný hygienik. "Šíri sa hlavne priamym kontaktom s pokožkou," dodal Sabaka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy