Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na Ukrajinu sa vracia stále viac ľudí: Niektorí chcú zostať na Slovensku aj po skončení vojny
Zdielať na

Na Ukrajinu sa vracia stále viac ľudí: Niektorí chcú zostať na Slovensku aj po skončení vojny

UBĽA / Sú to tri mesiace, odkedy dal ruský prezident vojakom rozkaz začať špeciálnu operáciu na Ukrajine - ako to on sám nazval. Výbuchy hlásili po celej krajine, ľudia v panike hromadne utekali do susedných štátov a celý svet pochopil, že sa začala skutočná vojna.

V Ubli, cez ktorú prešlo za posledné mesiace množstvo utečencov, musia opravovať zničené lavičky, kompletne opraviť kultúrny dom aj vymeniť celú dlažbu pred ním, no starostka hovorí, že miestnych to naučilo veľa. Začiatkom februára smerovali do Uble stovky dobrovoľníkov, tony humanitárnej pomoci a novinári z celej Európy. 

Ubľa je miesto, na ktorom sa vojna dotkla obyvateľov asi najviac v rámci Slovenska. "S obrovskou statočnosťou to obyvatelia znášali, neboli sťažnosti, neboli nadávky, všetci obyvatelia by si zaslúžili medailu. Naši Ubľančania sa stali odolnejšími, smelšími, ale hlavne sú pokornejší. Na vlastné oči sme videli čo znamená vojnový konflikt a čo znamená utekať," tvrdí starostka obce Ubľa Nadežda Sirková. 

Niektorí chcú na Slovensku zostať aj po skončení vojny

Najviditeľnejší zlom v situácii na našich hraniciach nastal po 9. máji. Odvtedy sa na Ukrajinu vracia viac ľudí a menej odtiaľ odchádza. O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo od začiatku marca viac ako 77-tisíc Ukrajincov. Pribúda však tých, ktorí sa tohto štatútu už vzdali. "Do piatku 20. mája sme u nás na migračnom úrade ministerstva vnútra spracovali celkom 1 654 zánikov o dočasné útočisko, ďalšie sú v riešení," informuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva vnútra. Tí, ktorí u nás o dočasné útočisko nepožiadali musia po 90-tich dňoch Slovensko opustiť. Doposiaľ sa od nás na Ukrajinu vrátilo vyše 190-tisíc ľudí, no podľa internetového sprievodcu trhom práce viac ako 50 percent Ukrajincov plánuje zostať na Slovensku aj po skončení vojny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy