Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vysoké ceny stavebného materiálu: Parlament pomôže europrojektami
Zdielať na

Vysoké ceny stavebného materiálu: Parlament pomôže europrojektami

BRATISLAVA / Ceny materiálov v stavebníctve od začiatku roka stúpli približne o 28 percent. To spôsobuje veľké problémy na rôznych úrovniach, vrátane euro-fondových projektov pre samosprávy. Parlament v zrýchlenom režime odhlasoval pomoc v tejto oblasti.

Najprv koronakríza a teraz Putinova vojna na Ukrajine spôsobili nedostatok mnohých komodít, a tiež výrazný nárast cien. Poslanci už odobrili návrh ministerky Remišovej na pomoc europrojektom.

"Bude možné z eurofondov navýšiť podporu pre projekty tak, aby pokryla aj nečakané a opodstatnené zvýšené náklady," informovala ministerka informatizácie Veronika Remišová. Pomôcť by to malo aj mnohým samosprávam, ktoré budú môcť pokračovať v investičných úmysloch. Nárast cien v stavebníctve totiž ohrozil rekonštrukcie škôl, výstavbu ciest, modernizácie nemocníc, či iné plány. "Nebudeme platiť navyše vo vzťahu k samosprávam z rozpočtov miest a obcí, ale z európskych zdrojov. Toto je veľmi vážna vec," vyjadrila sa primátorka Lučenca Alexandra Pivková. 

Jedným z riešení situácie by mala byť takzvaná indexácia - navrhlo ju ministerstvo dopravy a výstavby, a napríklad, minister hospodárstva Sulík s tým už súhlasí. "Ide v podstate o to, že keď železo zdraželo o 300 percent a v dodávke je obsiahnuté povedzme 15 percentami, tak sa to zohľadní," okomentoval minister hospodárstva Richard Sulík. V týchto dňoch bola na úrade vlády aj veľká porada ekonomických ministrov s predstaviteľmi stavebného sektora. Ani veľký nárast cien materiálov nespôsobí, že by sa aktivity utlmili. "3 a pol miliardy budúci rok je to, čo má smerovať z verejných investícií do stavebníctva," uviedol premiér Eduard Heger. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy