Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Odborníčka: Opičie kiahne sa môžu šíriť, koronavírus nám zdevastoval imunitu
Zdielať na

Odborníčka: Opičie kiahne sa môžu šíriť, koronavírus nám zdevastoval imunitu

BRATISLAVA / Európou sa pomaly začína šíriť vírus opičích kiahní. Infekciu pochádzajúcu z Afriky zaznamenali v troch prístavných krajinách a inštitúcie postupne vydávajú varovania pred potenciálne nebezpečným ochorením.

Bulvárnymi médiami už prebleskli bombastické titulky, no situácia podľa všetkého nie je ani zďaleka taká vážna. Úrad verejného zdravotníctva zverejnil usmernenie, v ktorom jasne uvádza, že na Slovensku sa nenachádza a ani sa nikdy nenachádzal prípad tohto druhu nákazy.

Najväčší problém môže spôsobiť načasovanie, kolektívna rezistencia za posledné dva roky výrazne poklesla. "Stále sľubovali, že COVID nám posilní imunitu, no naopak nám ju zdevastoval. Aj na vrub toho sa podobné infekcie môžu šíriť," uviedla v podcaste JOJ 24 doktorka z ambulancie tropickej medicíny Silvia Dobrodenková.

Vírus bol prvýkrát spozorovaný už roku 1970 v Kongu a očakáva sa, že práve z tejto oblasti prenikol aj do Európy. Podobá sa nám známejšiemu ochoreniu tzv. "pravých kiahní", ktoré bolo kompletne eradikované už pred viac ako 40 rokmi, čo prináša nepripraveným krajinám (to je momentálne každá jedna) väčšiu šancu v nadchádzajúcom boji.

Staršie generácie boli totiž proti tejto nákaze vakcinované, a to by im malo pri kontakte s nákazou pomôcť. Nejde ale o príliš veľkú vzorku, po kompletnom vyhladení choroby sa s týmto opatrením logicky prestalo. "S napätím sledujem, čo vznikne. Výskyt stúpa aj v Afrike, keďže klesá imunita voči pravým kiahňam, nových ľudí neočkujeme," potvrdila odborníčka na exotické nákazy.

Ak sa spätne pozrieme na koronavírus, v tomto prípade počúvame lepšie správy. Infekčnosť bola hlavným dôvodom, prečo situácia prerástla do celosvetovej pandémie. "Tento vírus nemá potenciál exponenciálne sa šíriť, prejde zo zvieraťa na človeka, ktorý ešte dokáže nakaziť ďalších, no títo ľudia už nemajú tendenciu posielať ho ďalej," uistila lekárka.

Hrozivejšie už môžu vyzerať symptómy ochorenia, v porovnaní s "chrípkovým" priebehom COVIDu opičie kiahne vyvolávajú opuchy lymfatických uzlín či v najnepríjemnejšej forme lézie, ktoré môžu mať podľa expertky syfilisový charakter. "Je potrebné sa vyhýbať najmä úzkemu kontaktu so zvieratami, teda neloviť zvery, nekonzumovať ich. V prípade, že sa niekto stará o chorého človeka, mal by použiť všetky ochranné prostriedky už známe z dôb koronavírusu. Infekcia sa totiž takisto dokáže prenášať vzduchom," varovala Dobrodenková.

Ako to už zvyčajne býva, vo vyspelých oblastiach je riziko oveľa nižšie než v regiónoch, v ktorých majú doteraz problémy s pitnou vodou či hygienickými možnosťami. "V afrických krajinách má tento vírus dosť vysokú mortalitu, a to 3 až 6 percent v závislosti od jeho typu. V rozvinutých štátoch to ale nie je také zlé, napríklad v USA po prepuknutí nezomrel nikto," doplnila.

ÚVZ prehlasuje, že inkubačný čas je zvyčajne 6 až 16 dní, v prípade epidémie by tak bol znova ochromený celý priemysel. Napriek zatiaľ pokojnému vývinu už na vedúcich štátnych pozíciách po celom svete začínajú blikať varovné kontrolky. Všetci sa chcú vyhnúť situácii z posledných 24 mesiacov, a tak konajú čo najrýchlejšie. "Zachytila som informáciu, že istá krajina si už objednala vakcínu proti pravým kiahňam. Ide o rezervné dávky pripravené v prípade bioterorizmu, niekto už očividne chce byť pripravený vopred," uzavrela Silvia Dobrodenková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy