Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na trhu práce nám chýbajú kvalifikovaní murári. Tí dávajú prednosť práci za hranicami
Zdielať na

Na trhu práce nám chýbajú kvalifikovaní murári. Tí dávajú prednosť práci za hranicami

SNINA / Práca, ktorá je síce slušne zaplatená, no mladí o ňu nemajú veľký záujem. Od murárčiny ich odrádzajú nielen špinavé montérky ale najmä ťažká fyzická námaha. Remeselnícke profesie sa u nás snažia udržať odborné učilištia aj špeciálne školy. Ak ale porovnáme mzdy na Slovensku a v zahraničí, niet sa čo čudovať, že kvalitní vyučení murári dávajú prednosť práci za hranicami.

Robotníckych profesií je na Slovensku nedostatok a záujem o ne každým rokom upadá. Murárčina je fyzicky náročná práca a nielen to mnohým mladým na tomto remesle prekáža. "Chlapcov odrádza to, že budú chodiť v špinavých montérkach, že budú ťahať ťažké bremená, cement, kvádre, stavebný materiál. A hľadajú ľahší spôsob obživy," vysvetlila riaditeľka SŠI v Snine, Jana Kandriková. "Na západnom Slovensku je už veľmi málo murárov, veľmi malý záujem o túto profesiu. A takto to bude postupne aj na celom Slovensku, je to škoda," dodal Eduard Filo, riaditeľ Odborného učilištia v Bratislave.

Aj žiaci zo špeciálnych škôl z celého Slovenska, ktorí majú určité zdravotné znevýhodnenie, sa snažia o to, aby sa aj oni uplatnili na trhu práce. "Deti motivujeme tým, že dobrý murár nikdy nebude hladný. Pretože na trhu práce nám chýbajú kvalifikovaní murári. Chodíme s nimi na stavby, na exkurzie, aby videli, aj ako môže pomôcť svojej rodine, že si môže sám postaviť dom, prerobiť byt," vysvetlila Jana Kandriková. "Viem si predstaviť, že by som po škole robil murára, murári sú dobre platení a baví ma to celkom," vyjadril sa žiak.

Dopyt po murároch na Slovensku rastie

Len počas prvých 4 mesiacov tohto roka zverejnili firmy na portáli profesia.sk na pozíciu murára 268 ponúk. "V priemere na jednu pracovnú ponuku na našom portáli zareaguje 8 ľudí. Nedostatok pracovníkov v stavebníctve tlačí aj na mzdy. Ľudia na tejto pozícii zarobia viac, ako tomu bolo v 2019," dodal Martin Menšik, marketingový manažér PROFESIA.SK. Aktuálny najvyšší priemerný plat na pozícii murára, je podľa portálu profesia.sk v Bratislavskom kraji 1 100 eur, v Košickom je to o čosi menej, iba 880 eur. "To povolanie murár je niečo, čo keď zháňame, tak nie je to hneď na prvú a ešte ak to má byť kvalitný murár. Som veľmi vďačná, že naše praktické školy vedia vychovať zručných ľudí, ktorí sú na trhu práce uplatniteľní," vyjadrila sa štátna tajomníčka MŠ SR Svetlana Síthová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy