Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Traja zmrznutí nedorazili: Teplota na teplomeroch atakovala 30°C
Zdielať na

Traja zmrznutí nedorazili: Teplota na teplomeroch atakovala 30°C

BRATISLAVA / Prúdenie teplého vzduchu od juhozápadu sa u nás prejavilo vzostupom teploty až nad 30°C. Táto hodnota je v meteorológii známa ako hodnota, keď už hovoríme o tropickej teplote na danej meteorologickej stanici.

Dnes, 12. mája, bolo teplo najmä na Podunajskej nížine, juhovýchode krajiny ale aj na Záhorí. Na týchto miestach teplomer dosahoval aspoň 30°C. Teplo bolo aj na ostatnom území. V Poprade sme mali viac ako 26°C, na Orave boli tiež lokality s vyššou teplotou, rovnako ako na Kysuciach či v Turci.

V noci nás bude ovplyvňovať studený front. Ten už teraz popoludní prináša prehánky na východ krajiny a búrky sa vyskytujú v Poľsku a v Maďarsku. Noc bude teplá, častejšie sa budú objavovať prehánky a zrážky. Teplota bude od 19°C do 14°C, len v dolinách a kotlinách bude chladnejšie. V nasledujúcich dňoch bude ubúdať oblačnosť, ale zrána a dopoludnia bude ešte pršať. Denná teplota bude síce nižšia ale stále príjemná, od 18°C do 22°C, na juhu krajiny do 26°C. Pekný voňavý máj teda bude pokračovať aj v ďalších dňoch.

Po minulé roky sme zažili troch zmrznutých ozaj zmrznutých, napríklad v roku 2019 na Orave a Kysuciach hojne nasnežilo, zopakovalo sa to aj o rok neskôr v 2020, keď navyše aj mrzlo a mráz až do -6 poničil úrodu. V 2021 roku bolo podobne ako dnes, tropické teploty. Netrvalo to však dlho. Mráz, či prudké ochladenie nehrozí, poľnohospodári, ovocinári, záhradkári sa už nemusia o svoju úrodu báť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy