Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dôchodcovia posielajú Veronike Remišovej jasný odkaz: Tablety nechceme
Zdielať na

Dôchodcovia posielajú Veronike Remišovej jasný odkaz: Tablety nechceme

BRATISLAVA / Vicepremiérka Veronika Remišová spúšťa projekt pre dôchodcov, ktorý im prinesie online zručnosti. Štúdia, ktorú schválila vláda, podľa nej odhalila, že práve seniori sú najviac ohrození "digitálnou chudobou". Stáť to bude 70 miliónov eur z Plánu obnovy. Seniori na to reagujú značne rozpačito a svojich platieb šekom sa len tak ľahko nechcú vzdať. Neláka ich ani nový tablet.

"Je to veľmi potrebné, aby každý v našej spoločnosti mal prístup k benefitom digitalizácie," povedala vicepremiérka pre investície Veronika Remišová. Papierový režim ale stále vyhovuje aj bratislavským seniorom. Napríklad 83-ročná Mária uprednostní radšej poštu, aj keď je to pre ňu čoraz náročnejšie. "To je nemožné, to nie, nie. Už by som sa na to nedala, už elektronika nie," povedala pani Mária. Zariadenie do sveta internetu nemá podľa Remišovej prieskumu viac ako 41 % opýtaných. Najviac v Banskobystrickom kraji a na východnom Slovensku. 

Nemálo dôchodcov sa naučilo telefonovať z mobilného telefónu s tlačidlami. No ani mnohí z nich si nevedia život s tabletom predstaviť. O to viac, keď doteraz nemali doma ani internet. Na využívanie služieb digitálnou formou chce Veronika Remišová nasmerovať takmer 173-tisíc seniorov. A v závere školenia chcú ich vedomosti aj preveriť. Až tým úspešným absolventom nakoniec odovzdajú nakonfigurované tablety. "Nebude sa jednať o rozdávanie tabletov, ale našim prvoradým cieľom bude školenie seniorov znevýhodnených skupín nad 65 rokov," uviedol generálny riaditeľ sekcie inovácií Peter Balík. "Ale chceme vedieť ako pokročili v tých zručnostiach," povedala Remišová. 

Pritom intenzívnu snahu o migráciu zákazníkov na inú formu platby priznávajú poisťovne, elektrárne, aj banky. Dôchodcom ale tolerujú zloženky. "Naša poisťovňa uzatvára nové poistné zmluvy už len bezpapierovo a na komunikáciu s klientom využíva elektronickú korešpondenciu," uviedla hovorkyňa poisťovne Alianz Lucia Strnad Muthová. "Našim cieľom je digitalizovať jednotlivé procesy. V ZSE platí účty poštovou poukážkou približne 25 % zákazníkov z radov domácností. Primárne zákazníci nad 70 rokov," povedala hovorkyňa spoločnosti ZSE Michaela Dobošová. 

"Určite je aj záujmom banky, aby sme všetky služby, ktoré klientovi vieme pohodlne poskytovať v online priestore vedeli presunúť do digitálnej podoby," uviedla hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová. Banka ale upozorňuje aj na nástrahy online priestoru. "S tým rýchlejším tempom digitalizácie je to aj určitá príležitosť, ktorú zneužívajú podvodníci a cielia na obozretnosť klientov," povedala Jamborová. Vicepremiérka Veronika Remišová, ale hovorí o inej skúsenosti. Tvrdí, že seniori majú o túto novinku veľký záujem. Jej pilotná fáza začína už v júni.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy