Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Berú na vedomie, že ceny sa zvýšili. Poslanci riešenie palivovej krízy nenašli
Zdielať na

Berú na vedomie, že ceny sa zvýšili. Poslanci riešenie palivovej krízy nenašli

BRATISLAVA / Ruská ropa je už od začiatku invázie problémom, ktorý na našej scéne spôsobil nejednu ostrú výmenu názorov. Zdražovanie spôsobené rozvírenou geopolitickou hladinou sa snažil Igor Matovič riešiť na rokovaní parlamentného výboru pre hospodárstvo.

Na stretnutie bol prizvaný aj šéf Slovnaftu Oskar Világi, ktorý súčasné ceny vníma ako akceptovateľné. Očividne z neho poslanci nič podstatné nedostali, riešenie je stále v nedohľadne, a to napriek tomu, že minister financií nedávno s fanfárami vyhlasoval, ako blízko je k výhodnej zmluve. Ani dnes nechcel štátny tajomník jeho rezortu Marcel Klimek akokoľvek informovať o tom, na čom sa vlastne diskutujúci dohodli. Zrejme to je tým, že nie o čom referovať - berú na vedomie, že sa ceny zvýšili.

Világi tvrdí, že slovenské sumy sú trhové a marže navyšované neboli, poslanci sú ale iného názoru. "Tá cena je nižšia ako v krajinách, kde sa ruská ropa nespracováva, ale napriek tomu si myslím, že by mohla byť ešte nižšia," uviedol predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský.

Nech je pravda na ktorejkoľvek strane, nič sa nemení na tom, že obyvatelia južného Slovenska tankujú na druhej strane Dunaja. "Oproti nám je to o tuším 30 či 40 centov na liter lacnejšie, pri plnej nádrži ide o 25-30 eur," povedal jeden z opýtaných na čerpacej stanici v prihraničnej Rajke.

Bežný človek však často nevidí odvrátenú stranu zastropovania cien palív. "V Maďarsku rastie počet žalôb od krachujúcich púmp, ktoré tvrdia, že neboli za straty kompenzované. Analýzy ukazujú, že sú v práve," vysvetlil Klimek. S takouto možnosťou nesúhlasí ani Világi. "Negatívne ekonomické výsledky nemôžeme znášať dlhodobo, nemyslím si, že to je dobrá cesta," prehlásil.

Zrejme najrealistickejším východiskom je dočasné zníženie zdanenia pohonných hmôt. Šéf Slovnaftu uznáva, že by to z ceny dokázalo zobrať niekoľko centov a ukrojenie z DPH vidí ako riešenie aj minister hospodárstva. "Ak Igor Matovič s takýmto návrhom príde, my ho určite podporíme," uzavrel Richard Sulík

Súvisiace články

Najčítanejšie správy