Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mladí Ukrajinci bojujú proti agresorovi. Viacerí z nich sú študenti či inžinieri
Zdielať na

Mladí Ukrajinci bojujú proti agresorovi. Viacerí z nich sú študenti či inžinieri

UKRAJINA / Niektorí z nich plánovali o tomto čase nastúpiť po skončení školy do svojho prvého zamestnania. Iní dúfali, že vydajú knihu, precestujú Európu, či budú pokračovať v ďalšom štúdiu. Ich plány bez milosti zmenil brutálny vpád ruských vojsk do ich domoviny. Reč je o mladých Ukrajincoch, ktorí sa dobrovoľne pripojili k armáde, aby sa so zbraňou v ruke postavili agresorom.

Alex pri prvom a vlastne ani pri druhom pohľade nepôsobí ako profesionálny vojak. Niet sa čo čudovať. Ešte pred troma mesiacmi bol začínajúcim softvérovým inžinierom. Vpád ruských vojsk ho zmenil na veliteľa tanku. Pôvodne ruskej T-80, ktorú objavil opustenú v poli osem dní po začiatku vojny. "Je to môj osobný tank. Som jeho veliteľom aj majiteľom," povedal veliteľ tanku Alex. Len v marci s ním zničil dva iné ruské tanky a dvadsaťštyri ďalších vozidiel ruskej armády. Ďalšie škody narobil ruskej armáde v bojoch neďaleko Izjumu. "Tri zničené tanky mám potvrdené. Štvrtý je pravdepodobný, no zatiaľ potvrdený nebol," uviedol Alex. 

Mladých dobrovoľníkov ako Alex bojuje na ukrajinskej strane plno. Je medzi nimi aj dvadsaťdvaročná Anna, ktorá pôsobí ako vodič prieskumnej jednotky. Práve dokončila vysokú školu. Na fronte je mesiac. "Čo ma najviac dokáže rozhnevať je znásilňovanie detí a žien," povedala vodička Anna. Na vlastnú bezpečnosť vraj príliš nemyslí. "O seba sa nebojím. Bojím sa skôr toho, že by som nebola dostatočne užitočná pre svoju krajinu a spoluobčanov," uviedla Anna. 

Podobne to cíti aj ďalší člen prieskumného oddielu Vlad. Kedysi básnik a vydavateľ. Teraz už vojnový veterán, ošľahaný nejednou zrážkou s nepriateľom. "Od začiatku súčasnej invázie som neprišiel o žiadneho spolubojovníka. A veľmi sa z toho teším. Viacero mojich priateľov však padlo v bojoch, ktoré sa začali v roku 2014," povedal vojak Vlad. Vlad verí, že sa po vojne bude môcť vrátiť ku knihám, ktoré sú jeho láskou. Dobre pritom vie, že po bojoch s ruskými okupantmi bude mať námetov na temné fantasy viac, než by sám chcel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy