Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pohyb v lese je v tomto období nebezpečný: Mladého horára napadla medvedica
Zdielať na

Pohyb v lese je v tomto období nebezpečný: Mladého horára napadla medvedica

STREDNÉ SLOVENSKO/LIPTOV / Lesníka na Podpoľaní napadla medvedica. Naháňala ho niekoľko metrov a zhodila na zem. Aj keď ho museli ošetriť na chirurgii, mal šťastie.

Mladý horár Matej sa pri kontrole zalesnenia ocitol v mimoriadne nebezpečnej situácii. "Cestou na stanovište som zbadal, ako na strom vybiehajú medvieďatá, už som bol blízko a hneď na to vybehla z omladiny medvedica,“ tvrdí napadnutý horár Matej. 

Matej začal utekať smerom k autu, no medvedica ho naháňala niekoľko desiatok metrov. "Dobehla ma, nejak ma zvalila, ja som sa postavil a utekal som ďalej. Keď som bol ďalej od medvieďat, už ma nechala tak,“ informuje napadnutý horár. Po tomto nepríjemnom zážitku skončil lesník s viacerými zraneniami na chirurgii, kam ho musel zaviezť kolega. "Mám šrámy na chrbte a zadný stehenný sval mám natrhnutý alebo natiahnutý. Mal som iba nôž, nemal som strelnú zbraň, no aj keby som mal, nestihol by som ju použiť,“ dodáva Matej. 

Populácia medveďa hnedého sa zvyšuje

"Lesy SR už dlhodobo upozorňujú na zvyšujúcu sa populáciu medveďa hnedého na Slovensku. Ide už o druhý útok medveďa na nášho zamestnanca," informuje Marína Debnárová, hovorkyňa štátneho podniku Lesy SR. Prvý prípad sa stal v lokalite v rámci správy Nitrianske Pravno začiatkom marca, tentokrát išlo o útok medvedice v osade Kyslinky na Poľane. Medvede sú od apríla do júna aktívnejšie, nakoľko prebieha medvedia ruja a pohyb v lese počas brieždenia alebo pri zotmení je nebezpečný.

Medvede sa pohybujú aj na Liptove

Večerné prechádzky po jarnom Liptovskom Hrádku začínajú byť nebezpečné. Medveďov, ktoré sa tu pohybujú, je už približne desať. V týchto dňoch sa objavujú pri cestách a uliciach, či v blízkosti obytnej zóny.

​Medveď preliezol aj plot na družstve v Liptovskom Hrádku v mestskej časti Dovalovo. "Vystrašená obyvateľka volala mestskú políciu, že pri venčení psa zbadala medvedicu s mláďatkom," informuje náčelník mestskej polície v Liptovskom hrádku Marek Murín. Mesto kontaktovalo zásahový tím, ale problém s medveďmi stále nie je doriešený. "Mestská polícia má za úlohu nepretržite monitorovať situáciu tak, aby sa neublížilo hlavne na majetku a životoch ľudí," tvrdí primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy