Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Po večeroch plakali, teraz sú doma. Tím vyšetrujúci vojnové zločiny dostal medaily od prezidentky
Zdielať na

Po večeroch plakali, teraz sú doma. Tím vyšetrujúci vojnové zločiny dostal medaily od prezidentky

BRATISLAVA / Tím vyšetrujúci vojnové zločiny na Ukrajine je už doma. Prezidentka ich prijala v Grasalkovičovom paláci a darovala im pamätné medaily.

Do služby ich ťahali jednoduché inštinkty. "Cítil som povinnosť pomôcť a toto je vec, ktorú robiť viem," prehlásil kriminalistický technik Otto Šimon. Členovia skupiny rozprávajú o nebezpečí aj príšerných podmienkach. Za extrémneho počasia museli 10 hodín denne vykonávať prácu, o ktorej ani teraz ešte nechcú veľmi rozprávať.

Bez akejkoľvek vojenskej prípravy boli vtiahnutí do obrovského konfliktu, na zvuk alarmu nie sú zvyknutí ani teraz. "Nikdy sme nevedeli do čoho presne ideme, viackrát to bolo spontánne. Ako prvý tím sme si museli na mieste vymyslieť vlastný systém práce," vysvetlil forenzný antropológ Radoslav Beňuš.

Ťažké to bolo fyzicky aj psychicky a záťaž sa na nich prejavila. Našli si dokonca aj svoj spôsob, ako sa so všetkým vyrovnať. "Vždy večer sme si prikázali plakať, spomeniete si pri tom na svoju rodinu, blízkych, na svoje detstvo," povedal Moravanský. Ich práca však bola vysoko cenená. "Štandard, ktorý sme nastolili, si osvojila aj ukrajinská strana," uzavrel súdny lekár Ján Šikuta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy