Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko bude musieť dovážať a spracovať aj inú ropu ako ruskú. Koľko nás to bude stáť?
Zdielať na

Slovensko bude musieť dovážať a spracovať aj inú ropu ako ruskú. Koľko nás to bude stáť?

BRATISLAVA / To, že k nám z východu prúdi ruský plyn a ropa, patrilo donedávna medzi úplné samozrejmosti. Vojenským útokom Ruska na Ukrajinu sa ale situácia zmenila. Slovensko bude musieť dovážať a vedieť spracovať aj inú ropu, čo znamená nutnosť investícií do technologických zmien. Minister hospodárstva Richard Sulík načrtol, koľko to môže trvať a koľko nás to bude stáť.

Richard Sulík sa ohradil voči tvrdeniam, že Slovensko nepodporuje ďalšie sankcie voči vojnovému agresorovi, Rusku. Povedal, že aj my sme pripravení prestať dovážať ruskú ropu, len to nepôjde zo dňa na deň a nebude to zadarmo. "Takže žiadame z tohto dôvodu prechodné obdobie 3 roky," hovorí Sulík. 

Ide o technologickú nevyhnutnosť, keďže zloženie každej ropy je iné a vyžaduje inú technológiu spracovania. "Slovnaft musí prispôsobiť svoje technológie, už pripravujú novú zmes v laboratóriách, nie je to, že prepnem knoflík, robí sa na tom, na všetkých frontoch," tvrdí Sulík. "Považujem za normálne, aby sme odoberali ropy, aj zemný plyn od všetkých dodávateľov, aby sme neboli závislí od jedného zdroja," hovorí minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). 

"Neviem, či je to pochybenie, avšak v minulosti sa na to nemyslelo, ani na najvyššej úrovni štátu. Rakúsky Schwechat dokáže spracovať aj inú ropu ako ruskú, to je aj o investíciách, ktoré sa v minulosti urobili alebo neurobili," hovorí analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida. 

Jedným z našich problémov sú zásobníky ropy

Polovicu zásob máme na východe Slovenska v systéme, ktorý funguje len smerom z východu na západ. To znamená, že ak ho neprerobíme a vyprázdnime, už nebude funkčný. "Ak to chceme upraviť, čakajú nás náklady 160 miliónov eur," tvrdí Sulík. 

Richard Sulík hovorí, že okrem toho musíme počas troch prechodných rokov posilniť ropovod Adria a oživiť ďalšiu európsku ropovodnú vetvu medzi Francúzskom a Nemeckom. A zopakoval, že navrhuje dočasne zastaviť obchodovanie s emisiami CO2. "Ak je na prvom mieste boj proti Putinovi, čo si myslím, že by mal byť, tak potom všetko ostatné musí počkať," tvrdí Sulík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy